12 d’octubre: res a celebrar!

El 12 d’octubre a l’Estat Espanyol se celebra el dia de la Hispanitat; una festivitat on, sota el pretext de celebrar el mal anomenat “descobriment d’Amèrica”, es representa la hispanitat en termes colonials. En un intent d’esborrar la història, s’intenta imposar un relat que emmascara el genocidi, l’espoli, la violència i la destrucció cultural que van patir els pobles originaris d’Amèrica. 

No és casualitat que, sota el pretext de portar la “civilització” a Amèrica, capitalisme i imperialisme s’hagin donat de la mà per trobar la seva via d’expansió i aprofitament. Sis segles després d’aquest “descobriment”, les estructures extractives imposades pels colonitzadors s’han modernitzat per garantir la continuïtat de l’espoli de recursos en benefici dels estats del Nord Global. 

L’Estat Espanyol, en el seu passat i en la seva actualitat, és responsable d’aquesta ocupació genocida i de la creació i legitimació d’aquests mecanismes d’espoli. En tots aquests anys no ha fet cap mena de reparació històrica d’aquests crims, ans al contrari, l’han celebrat amb un orgull racista i xenòfob mitjançant l’establiment de la diada del 12 d’octubre.

Malauradament, aquestes pràctiques no són exclusives d’Espanya; tots els països del Nord Global duen a terme polítiques discriminatòries contra els països del Sud Global i la seva ciutadania. Ho comprovem diàriament amb les polítiques migratòries de la Unió Europea i amb la incapacitat i manca de voluntat de revertir-les que ha quedat palesa en la recent cimera sobre migracions de Granada. 

Així doncs, el 12 d’octubre representa una commemoració d’aquest racisme i d’aquesta cultura de l’odi intrínsecs en les institucions de l’Estat Espanyol i del Nord global. A més, és un espai utilitzat per grupuscles feixistes per difondre els seus missatges d’intolerància i violència amb total impunitat.

Per tot això, el Consell de la Joventut de Barcelona i l’Assemblea de Treballadors i Treballadores ens neguem a participar d’aquesta exaltació d’un procés històric que fomenta la crueltat i la intolerància. Per aquesta raó aquest 12 d’octubre obrirem l’Espai Jove la Fontana al matí i tancarem a la tarda per unir-nos a les mobilitzacions antiracistes i antifeixistes convocades.  

A més, al llarg d’aquesta setmana compartirem a les xarxes socials recursos i informació de sensibilització antiracista i anticolonial.

No tenim res a celebrar!

Consell de la Joventut de Barcelona

Secretariat i Assemblea de Treballadors i Treballadores

Convocatòries pel 12 d’octubre a Barcelona

16.00h 12O Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Catalunya – Parc de la Ciutadella

17.00h Convocatòria ‘Fuego al orden colonial’ – Av. del Paral·lel, 52

Altres notícies i posicionaments relacionats
Territori
Estat de l’associacionisme juvenil al districte de Sant Andreu
El CJB, i en concret a l’àmbit de Territori, treballem en la detecció de les necessi ...
CJB
L’estat de la joventut a debat: Sacsegem la ciutat!
El Consell de la Joventut de Barcelona organitza l’acte&nbs ...
CJB
Comunicat del CJB per matisar algunes informacions que s’han publicat sobre la seva activitat
Han aparegut diverses informacions als mitjans en què es relaciona el Consell de la Jov ...

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.