Notícies

10 coses que has de saber abans d’anar a donar sang!

1 octubre 2013

esbuscasangfrescaDes del Consell de la Joventut de Barcelona conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya hem posat en marxa una campanya de donació de sang anomenada “Es busca sang fresca”.

En el marc d’aquesta campanya i durant els dies 8, 9 i 10 d’octubre de 17.00h a 20.30h a diferents equipaments juvenils de la ciutat es desplegaran les unitats de donació de sang del Banc de Teixits i Sang.

 

Dimecres 8 d’octubre de 17h a 20.30h

Casal de Joves – Masia de la Guineueta. Pl Ca n’Ensenya, 4 <M> L4 Llucmajor
Espai Jove Garcilaso. C/ Juan de Garay, 116-118 <M> L1 L5 La Sagrera

Dimecres 9 d’octubre de 17h a 20.30h:

Casal de Joves de Les Corts. C/ Dolors Masferrer, 33 <M> L3 Les Corts
Espai Jove La Fontana. C/ Gran de Gràcia, 190-192 <M> L3 Fontana

Dijous 10 d’octubre de 17h a 20.30h

Punt 7. Punt d’Informació Juvenil d’Horta-Guinardó. C/ Horta, 71 <M> L5 Horta
Sants Unitat Mòbil. Plaça de Sants. <M> L3 Plaça de Sants

Abans de donar sang però, creiem que és important resoldre alguns dubtes. Per això hem intentat respondre 10 preguntes clau que us orientaran abans d’assistir a donar sang!

Qui pot donar sang?

Qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos. Cal tenir aquest pes mínim, perquè en cada donació es recull una quantitat estàndard de 450 ml.

Amb quina freqüència es poden fer les donacions de sang?

Es recomana que les dones donin sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre, sempre respectant que entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.

Cal fer alguna cosa especial abans de donar sang?

És recomanable no estar en dejú. Bàsicament cal menjar el que mengem normalment i, si podem, prendre una mica més de líquids. És important no prendre aspirina ni res que porti àcid acetilsalicílic, durant 72 hores abans d’una donació, com a mínim, ja que interfereix en el funcionament normal de les plaquetes.

Es fa alguna mena de reconeixement abans de procedir a la donació de sang?

Sí. Es demanen una sèrie de dades a la persona que decideix donar sang i se li passa una enquesta que ha de respondre per tal de detectar possibles factors de risc que desaconsellin la donació. També se li treu una gota de sang per tal de conèixer l’hemoglobina i es mesura sempre la pressió sanguínia i el pols.

És important la pressió sanguínia en la donació de sang?

Sí. Les persones amb la pressió màxima per sobre de 18 mmHg o la mínima per sobre de 10 mmHg no poden donar sang. De tota manera, les persones hipertenses, tractades i ben controlades en poden donar si en aquell moment la tenen normal. Les persones baixes de pressió poden donar sang tranquil•lament.

Es pot agafar alguna malaltia infecciosa durant la donació de sang?

No. Donant sang no et pots contaminar amb cap malaltia infecciosa. Els materials que s’utilitzen són d’un sol ús i, per tant, utilitzats únicament per al/la donant en la seva donació.

Quant de temps es triga en fer una donació de sang?

L’extracció la fan infermers/es ben preparats/des i eficients, aconseguint que la donació duri , només, entre set i deu minuts. En aquest temps, es treu una bossa de sang de 450 ml i, una vegada acabada la donació, cal prendre un petit refrigeri, sobretot líquids, per ajudar a recuperar el volum sanguini. Cal anar preparat/da a passar entre 1/2 hora i ¾ d’hora en una donació de sang.

Com em trobaré després de la donació?

La gran majoria de persones donants es troben perfectament bé després d’una donació. Tan sols es donen situacions de mareig en una de cada 200 donacions. Per tal de prevenir-ho és recomanable beure més líquids del normal durant les següents 12 hores.

Es pot fer esport després de donar sang?

Depèn del tipus d’esport i de la seva intensitat. Se’n pot practicar sempre que no es faci un sobreesforç. En el cas de persones que entrenen regularment, només es recomana beure molt líquid en les hores següents a la donació. En els casos en què no es practica esport amb assiduïtat o bé es realitzen entrenaments intensius es recomana deixar passar unes 6 hores aproximadament. No podran donar sang les persones que en les 12 hores següents hagin de desenvolupar esports considerats d’alt risc.

Quan triguem a recuperar el que hem donat?

Pel que fa al volum sanguini, en 4 o 5 hores es recupera totalment. Els glòbuls blancs en 12 hores, les plaquetes en 3 dies i els glòbuls vermells en 2 mesos. És per això que es fa imprescindible guardar aquest interval de temps entre donacions de sang.

Es pot donar sang durant el període menstrual?

Sí, si la donant es troba bé.

—————————————–

RECURSOS:

Guia: “Parlem de Donació de Sang”.

Edita: Consell de la Joventut de Barcelona.

Any 2011

Contingut relacionat