Notícies

Reviu la xerrada “Emergència Climàtica i covid19” en vídeo

11 maig 2020

No vas poder assistir a la primera xerrada de la Xarxa Jove per l’Emergència Climàtica? No passa res, des del CJB et portem la crònica i el vídeo de l’acte per que puguis reviure les reflexions que vam compartir amb Mar Satorras, Iolanda Fresnillo i Estrella Claramunt!

Vídeo

Crònica

“Quan era petita, en veure les notícies per televisió sobre les previsions de l’augment del nivell del mar, em preocupava molt i no entenia que els adults no ho veiessin greu. Si a les notícies es tractava com una urgència, per què no es feia res al respecte a la vida real?” Amb aquesta anècdota, l’Estrella Claramunt d’AEP dona el tret d’inici a una tarda de reflexions sobre l’emergència climàtica.

Ens ha calgut un virus pandèmic per adonar-nos-en de la gravetat de la situació ambiental? De la insostenibilitat de la vida i del model capitalistes? Potser a bona part de la ciutadania sí, però no a les persones joves que, des de fa ja més d’un any copsen els carrers cada divendres demanant solucions immediates. El moviment Fridays for Future ha conquerit el planeta, i a Barcelona s’ha vist cristalitzat en la Xarxa Jove per l’Emergència Climàtica que innaugura la seva activitat amb aquesta xerrada.

“Hi ha hagut un canvi d’estratègia comunicativa en el moviment ecologista amb una clara intenció: Assenyalar l’alarma. Que s’abordi la situació com a una emergència” continua l’Estrella. Tot i que la Declaració d’Emergència Climàtica no hagi rebut el suport institucional esperar, marca una fita en la lluita del moviment dintre de les estructures de governança. Ajuntaments, governs regionals i Estats ja no poden ignorar les exigències de les joves.

La crisi de la covid19 ha demostrat la capacitat institucional per dur a terme tres demandes que la lluita ecologista reclamava: Immediatesa. A diferència de l’emergència climàtica, és percebuda per tothom com a inajornable. Coordinació. El virus genera que les administracions es coordinin per aconseguir l’objectiu. Salvar vides. Sí, el canvi climàtic també s’emportarà els més vulnerabilitzats per davant.

EXbf5ZxX0AAxkZB
“Cal tenir molt clar que els impactes ambientals positius com a conseqüència del confinament per la crisi de la covid-19 no són desitjats i volguts. No formen part de cap estratègia per a la transició climàtica”. La Mar Satorras, investigadora post-doc del laboratori TURBA, analitza la relació entre canvi climàtic i polítiques urbanes. “Al llarg d’aquesta crisi s’ha aconsellat per a desplaçar-se el mitjà de transport individual. Això cap a quin escenari ens porta? Serà el paradís dels cotxes o el nou paradís de la bicicleta?”

Dues opcions: o bé les conseqüències de la crisi de la covid19 agreujaran l’emergència climàtica, o bé la crisi de la covid-19 serà una oportunitat per a repensar les nostres ciutats: actuar a temps, anticipar-se i planificar, prendre decisions informades i democràtiques, escala planetària, coordinació, justícia global, importància del sector públic i dels béns comuns…

“Sempre s’imposa allò de socialitzem les pèrdues mentre s’han estat privatitzant els benfeicis” sentencia la Iolanda Fresnillo, investigadora i consultar en deute, finances, desenvolupament i gènere. “Com pot ser que davant les evidències de lo catastròfic que és el capitalisme, des del punt de vista humà i ambiental, seguim promovent-lo?”

La crisi de la covid-19 accentuarà la crisi ecònomica que ja hi havia, evidencia els límits del capitalisme. La crisi de les cures és un gran exemple: es posa de relleu a les residències, als centres de salut i a les llars amb la cura d’infants i persones dependents. Però les usuàries i treballadores de les residències ja estaven en situacions precàries abans, els hospitals ja havien patit les retallades i estaven en col·lapse, les dones ja assumien en massa les cures de tercers.

Tot i així, la Iolanda creu que cal anar en compte quan parlem de transició ecològica, perquè com la planteja la Unió Europea no té sentit: “no es tenen en compte les limitacions materials del planeta. La Yayo Herrero ho explica sempre: no hi ha prou liti al planeta per substituir el parc automobilístic actual amb cotxes elèctrics. La transició ecològica no suposa un canvi de model sinó una fòrmula més sostenible del mateix model”.

 

Contingut relacionat