Notícies

Dos anys de silenci, de complicitat, davant una privació desorientada i delictiva

23 juliol 2013

Avui, 23 de juliol del 2013, ens hem reunit a la Plaça Sant Jaume de Barcelona pacíficament per
mostrar el nostre rebuig a la proposta del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad
que deixa fora de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salud, l’accés als tractaments de
reproducció assistida de parelles de dones i dones solteres. Aquesta proposta respon a unes
directrius d’un govern que retalla els nostres drets, nega la capacitat de decisió de les dones sobre les nostres vides i els nostres cossos, així com l’existència de famílies diferents al model conservador de família. I cal que l’aprovació de la llei contra la LGTBI-fòbia sigui lliure d’aquesta imposició.

Aquesta proposta respon a unes directrius d’un govern que retalla els nostres drets i, concretament, els nostres drets a la salut pública i universal. Aquesta proposta significa un retrocés de 30 anys en els drets de les dones i del dret a decidir sobre la nostra maternitat.

El dimecres passat es va presentar al Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad
l’informe “Análisis de los Comportamientos Socioeconómicos de las famílias en España”, que, segons reporta el diari Público, tenia l’objectiu de justificar el projecte d’Ana Mato d’elaborar un Plan Integral de Apoyo a la Familia. Es volia situar, citem literalment, la institució familiar com un dels pilars fonamentals de la societat espanyola i reclamar-ne una especial atenció en el moment de desenvolupar polítiques públiques. Senyora Mato, els gais, les lesbianes, les mares solteres, els
transsexuals, els bisexuals, els cissexuals, els pansexuals,… (ja li deixarem un diccionari, no es preocupi) també formem part de famílies i en podem formar. I pel fet de ser una família, en
comptes de LA FAMÍLIA, ningú no té cap dret a desprestigiar-nos, marginar-nos, insultar-nos o ultratjar-nos. Ja no, senyora Mato, ja no.

A Catalunya portem 2 anys de silenci. Dos anys en els que les parelles de lesbianes han estat rebent negatives en l’accés a les tècniques de reproducció assistida del sistema sanitari públic. El passat dimecres 17 de juliol, el Ple del Parlament de Catalunya va acceptar a tràmit la proposició de Llei de Drets de les Persones Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals i per l’Eradicació de l’Homofòbia, la Lesbofòbia i la Transfòbia. Aquesta llei implica un compromís amb la defensa dels drets del col·lectiu per aconseguir una igualtat real en tots els àmbits de la vida quotidiana i en totes les etapes del cicle vital de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. Aquesta proposta del Ministerio de Sanidad és contrària a aquesta llei i, a més, va en contra dels principis de no discriminació inclosos a la Constitució així com en contra de la resolució del Tribunal Constitucional sobre el matrimoni igualitari. No podem permetre directrius discriminatòries cap al col·lectiu LGTB.

Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya que s’inclogui al protocol de salut d’infertilitat les
parelles de dones i les dones solteres, ja que implica un pas més en la consecució de la igualtat real del col·lectiu, de totes les dones i en la protecció de les famílies de tota mena.

El Tribunal Superior de Justicia de Asturias, aquesta setmana, va aplicar el sentit comú en ordenar el
pagament del tractament de reproducció assistida a una dona a qui se li havia negat seguint el decret que recull la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salud. La sentència del jutge deia clar que, si no se li financés, “[…]s’estaria obligant a una persona d’orientació homosexual a tenir relacions heterosexuals per a assolir la procreació”. I això, sense més dilatacions, és un abús cultural i estructural per enquistar un tipus de família que ja ha deixat de ser l’únic.

Les condicions per tenir accés a la reproducció assistida cal que siguin independents de la vida
sexual o asexual de la persona que la demana, perquè ser mare no té res a veure amb ser muller o
dona de.

Seguirem dempeus, seguirem reivindicant des de la no-violència flexible i ferma. Amb els nostres
drets no s’hi juga!

 

Entitats i organitzacions adherides:
Associació Universitària Sin Vergüenza
Te N’aDones?
LesCat, Lesbianes a Catalunya
Joves d’Esquerra Verda
Consell de la Joventut de Barcelona (CJB)
Plataforma d’entitats LG
TB de Catalunya
Comissió Unitària 28 de Juny
Coordinadora LGTB de Catalunya: Gais positius, ACGIL, ACATHI, Pandora, Diversitat i Discapacitat, GAG
FAGC
Casal Lambda
Famílies FLG
Plataforma Dret al propi cos
Brot Bord
ATC
Col·lectiu Gai de Barcelona
Iniciativa per Catalunya Verds
Esquerra Unida i Alternativa
CUP
Gatamaula Feminista
Feministes Indignades
Fundación Reflejos de Venezuela
Grup LGTB UGT
Ca la Dona
FEMAC
Dones amb Iniciativa
Unitat contra el Feixisme i el Racisme
Grup Elles
Associació IQ
Precarias Empoderadas

Contingut relacionat