Notícies

El CJB en defensa de la igualtat en l’exercici del dret a vot de les persones amb diversitat funcional

7 novembre 2014


img-igualtat-vot-persones-joves-diversitat-funcionalL’actualitat dels esdeveniments polítics de Catalunya
, cristal•litzats en aquest període d’intens debat públic que ha pres el nom de procés sobiranista, ha fomentat, des de perspectives molt diverses, una discussió de gran volada sobre la cultura democràtica del país. Més enllà de les posicions que hom pugui prendre en aquest context de grans canvis, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) vol expressar el convenciment que qualsevol procés democràtic s’ha de dur a terme prioritzant sempre la cohesió de tota la societat i garantint plenament el dret de votar i a participar de tothom en els exercicis de presa de decisions o d’expressió d’opinions.

Així doncs, lamentem profundament el fet que la convocatòria del Procés Participatiu convocat per la Generalitat de Catalunya el proper 9 de novembre no prevegi el format de vot accessible en braille per a persones cegues, contràriament a la pràctica que s’havia consolidat a Catalunya des de les eleccions estatals del 9 de març del 2008, cosa que no pot ser qualificada més que d’errada greu i irresponsable. Després d’una lluita incansable, protagonitzada en bona mesura pel teixit associatiu català d’entitats de persones cegues, es va guanyar el dret democràtic irrenunciable del vot secret, autònom i amb plenes garanties d’accessibilitat en format de lectoescriptura braille.

De llavors ençà, tots els processos electorals, inclosa la consulta suspesa en primer lloc pel Tribunal Constitucional, tenien prevista aquesta forma de participació electoral. Cap raó pressupostària pot justificar la no inclusió de paperetes en format Braille. D’altra banda, lamentem també que en aquest procés participatiu no sempre es garanteixi la igualtat de condicions de les persones amb mobilitat reduïda, ja que les instal·lacions d’alguns centres educatius i altres locals habilitats per les entitats o les administracions municipals no sempre són plenament accessibles; uns espais de votació que, a més, es poden trobar més allunyats del que és habitual en qualsevol procés electoral dificultant el desplaçament d’aquelles persones que volen exercir el seu dret a vot. Entenem les dificultats per habilitar locals davant de l’hostilitat de l’Estat Espanyol però creiem que es podria haver tingut en compte aquest aspecte en l’assignació de locals de participació pel que fa a les persones amb diversitat funcional.

Les entitats juvenils de Barcelona, més enllà de les discussions sobre l’estatus polític que ha de tenir Catalunya, considerem que és inexcusable que reclamem a les institucions públiques, a les entitats i a la societat en general, la garantia d’una vertadera qualitat democràtica i participativa en l’exercici dels nostres drets, en tractar-se d’un pilar irrenunciable de la cohesió social.

Per tot això, exigim:

  • Que el procés de debat polític que viu Catalunya garanteixi en tot moment el vot o la participació accessible i adaptada per a les persones amb diversitat funcional.
  • Que les paperetes en braille, present fins i tot en les consultes populars organitzades fa cinc anys per la societat civil, sigui una via de participació innegociable als processos electorals o participatius.
  • Sigui quin sigui el futur de Catalunya, que les administracions públiques i els diversos actors polítics i socials garanteixin la participació de les persones amb diversitat funcional en condicions de plena seguretat democràtica en qualsevol dels àmbits de presa de decisions o expressió d’opinions que afectin els seus propis interessos o les qüestions de la societat en general.
  • Que les institucions o entitats promotores de qualsevol procés participatiu tinguin en compte les entitats representatives de les persones amb diversitat funcional i implementin les mesures imprescindibles per a garantir el vot o expressió autònom en qualsevol convocatòria electoral o procés participatiu.

Barcelona, 7 de novembre de 2014

El CJB en defensa de la igualtat en l’exercici del dret a vot de les persones amb diversitat funcional

Contingut relacionat