Notícies

L’Associacionsime juvenil català exigeix la reobertura del cas 4F

27 gener 2015

img-ciutat-morta-posicionament-cjb-cas-4fEl Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) celebrem la repercussió del documental ‘Ciutat Morta’ ja que és una mostra del potencial de denúncia que té la ciutadania organitzada, que partint d’un finançament col·lectiu de micromecenatge ha acabant entrant a totes les llars a través d’un mitjà de comunicació de masses. Per aquest motiu, i tenint en compte que el cas afecta de manera directa la població jove i les llibertats i drets fonamentals, l’audiovisual va formar part de la programació del 5è Cicle de cinema de mobilitzacions civils del CJB al mes de juliol, i més recentment va merèixer el premi de l’Associacionisme Jove Català a la Iniciativa Transformadora atorgat pel CNJC en el marc del Sopar de l’Associacionisme, fets que van contribuir a la seva visibilització i difusió.

Avui, dies després que ‘Ciutat Morta’ s’hagi emès pel Canal 33 i hagi protagonitzat múltiples espais i tertúlies televisives, fent que la indignació s’escampi per les xarxes socials i altres mitjans de comunicació, des del CJB i el CNJC ens reafirmem en la necessitat de seguir treballant i generant estructures i mecanismes per garantir l’existència d’una societat civil organitzada com a factor  imprescindible per la lluita en favor dels drets humans i contra els casos d’abús de poder i d’impunitat de les institucions i els cossos de seguretat.

Malauradament, els dubtes raonables que afloren del cas 4F no es tractarien d’un fet aïllat, sinó que en els darrers temps hem conegut altres situacions d’irregularitat molt greus, com el cas de Juan Andrés Benítez al Raval; alhora que nombroses ONG i entitats de defensa dels drets humans mantenen una denúncia reiterada pels casos de tortura o maltractaments que en ocasions es produeixen als centres de detenció. Desitgem que aquesta ocasió permeti un replantejament en la investigació de vulneracions de Drets Humans al nostre país, i per això, defensem que cal seguir lluitant per la visibilització i denúncia de les injustícies que, com les descrites, tinguin la seva arrel en el sistema judicial i policial.

Per tot això, demanem:

1) Que es reobri el cas i que es faci una investigació exhaustiva dels fets, tal com han demanat el propi Ajuntament de Barcelona, un gran nombre de forces polítiques i diverses entitats de la ciutat.

2) El reconeixement públic de les errades comeses per part de l’Ajuntament de Barcelona, el sistema judicial i els cossos policials involucrats en els fets.

3) Que el debat obert arran de la projecció de ‘Ciutat Morta’ obligui a un replantejament institucional i social sobre l’actuació policial a la ciutat de Barcelona i a la resta del territori català, tal com es reclamava a la resolució Per una policia democràtica, per una mobilització social i pacífica aprovada pel Comitè Executiu del CNJC arran de la mort de Juan Andrés Benítez a mans d’una patrulla de Mossos d’Esquadra.

4) La introducció d’una major transparència com a base del model de cossos de seguretat, amb un control intern i extern més acurat que serveixi per garantir tant els drets de les persones i l’interès general com la credibilitat dels agents de Mossos d’Esquadra que no incorren en mala praxis.

Per últim, com a representants de les entitats juvenils de Catalunya, volem mostrar el nostre suport a totes les persones que s’han vist afectades pel dolor arran d’aquest cas,especialment a la família de l’agent de la Guàrdia Urbana que va resultar ferit aquella nit, a les que pateixen i han patit el dolor per la pèrdua de Patricia Heras i a totes les persones que han estat injustament involucrades en el cas, així com als seus familiars i amics que malauradament encara estan vivint les conseqüències d’aquests fets.

Com a societat hem d’assumir que reconèixer, reparar i restaurar tot aquest dolor – encara que sigui parcialment- serà un repte difícil, però gràcies a l’organització civil ja s’ha fet el primer pas. Ara cal que els poders públics i les institucions prenguin el compromís de seguir endavant.

[PDF]: L’Associacionsime juvenil català exigeix la reobertura del cas 4F

Contingut relacionat