Notícies

Coneixes el projecte Tappost?

14 juliol 2015

tappostEl projecte artístic Tappost entre Itàlia i Barcelona posa les xapes al servei de l’art L’Associació Proyecto Barcelona, una entitat social que es dedica a gestionar projectes europeus i locals de cultura i inserció laboral, acaba de posar en marxa a Barcelona el projecte Tappost®, una iniciativa creada a Itàlia des de 2013 de la mà del creatiu italià Luigi Masecchia, que té com a objectiu animar als bars i els restaurants de la ciutat, així com els seus clients, a prendre consciència ambiental a través de la recollida de xapes d’ampolles de begudes i refrescos.

Es tracta d’un projecte que es defineix medioambiental, artístic i social i que apunta a difondre consciència ambiental als bars i restaurants i al mateix temps desenvolupar la creativitat de joves i persones en risc d’exclusió social a través de la creació d’obres d’art produïdes amb les xapes metàl·liques recollides, seguint la filosofia de la recuperació i de l’Upcycling.

El projecte ha elaborat fins al dia d’avui més de 155 obres, presents en set exposicions, entre les que destaquen la present a Nàpols en 2014 al Palazzo delle Arti Napoli (PA) en el marc del Concurs “Napoli Ciutat Creativa”, la exhibició com a part de la Setmana del Disseny de Florència, “Campbell,” una de les obres creades en homenatge a l’artista Andy Warhol i l’última biennal de Palerm.

L’artista també ha exhibit un total de 151.179 taps en una exposició individual al Castell dell’Ovo de Nàpols i el projecte Tappost ha guanyat el reconeixement a la millor idea creativa del concurs internacional “Become an Awakeners”, promogut per la Unió Europea i celebrada a Florència l’abril passat del 2014.

Fins a dia d’avui, entre Itàlia i Catalunya, s’han recollit més de 4.000.000 de xapes d’ampolla, han sigut organitzats més de 30 tallers amb la participació de 120 estudiants i 126 joves i persones desocupades han treballat en la preparació de les xapes.

La iniciativa que a Itàlia va obtenir la col·laboració del Comune di Napoli, s’ha desenvolupat a Barcelona amb el suport de les institucions com són l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de Joventut de Barcelona, el C.R.A.J., Botiguers pel país i de la Confederació de Comerç de Catalunya.

Marques de begudes com són Tuborg,  Birra Poretti i Coca Cola Itàlia ja patrocinen la iniciativa, que en aquests mesos està ampliant-se a Barcelona.

Al novembre tindrà lloc un Esdeveniment-exposició, dins de la Setmana Europea de Reducció de Residus, obert al públic i on es podran lliurar xapes guardades, que es transformaran en directe i amb la col·laboració dels assistents, en una gran obra d’art pública . Durant l’esdeveniment Tappost s’exposaran creacions dels tallers, elements d’eco-design fets amb xapes i obres de l’artista Luigi Masecchia, creador del projecte.

També es pot participar en el concurs de fotografia a Facebook amb el hashtag #capforart en què, penjant una foto creativa on la xapa sigui l’element inspirador, es podran guanyar premis.

Les properes etapes seran per al projecte participar a la biennal de Nova York, i potser recobrir
de xapes una estació del metro de Londres.

Escoles i centres de formació com són les Escoles Pies de Balmes i Luz Casanova, i les entitats socials Adsis, Eica, Estrella Tapia, Mescladís, són les entitats de la ciutat comptal que han realitzat tallers artístics i d’ecodisseny amb joves i persones sense feina , gràcies al qual han pogut aprendre les diferents possibilitats que ofereix el disseny i el reciclatge de materials com a “treball verd”.

Per a més informació:
Roberta Iacoletti
+34722165518 / +34 93 52 85 959
coordin@proyectobarcelona.es
www.proyectobarcelona.es

Contingut relacionat