Notícies

EL CJB i el CNJC donem suport al Banc Expropiat per la tasca que ha desenvolupat a la Vila de Gràcia i mostrem el nostre rebuig pel seu desallotjament

30 maig 2016

banc expropiatDavant  del  desallotjament  del  Banc  Expropiat,  situat  a  la  Vila  de  Gràcia  de Barcelona, i del conflicte derivat per aquest fet, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), plataformes interassociatives que  agrupen  gran  part  del  moviment associatiu  juvenil de la ciutat i del país respectivament, manifestem:

  • El  Banc  Expropiat  complia  una  funció  social important  i reconeguda a la Vila de Gràcia, representant un punt de trobada de persones d’orígens diversos  -moltes d’elles joves- i esdevenint un espai autogestionat de transformació a través de la solidaritat i el suport mutu, que ha contribuït a enriquir a les iniciatives comunitàries  existents  a  la  ciutat, i les del barri en particular.
  • La condemna d’una actuació desproporcionada dels Mossos d’Esquadra i de totes les situacions de violència generades arran del desallotjament del centre. Entenem que la manera de solucionar qualsevol tipus conflicte és la via del diàleg i la no-violència.
  • La denúncia de l’activitat especulativa que ha patit el barri de Gràcia amb la conseqüent gentrificació. El barri ha estat víctima d’un procés de transformació urbana que moltes vegades ha anteposat els interessos especulatius i turístics als de la població gracienca. Aquest fet ha provocat un desplaçament de part d’aquesta població –especialment persones joves pels elevats preus de l’habitatge- i ha donat lloc a espais buits sense funció social.
  • Una crítica cap a determinats mitjans de comunicació en la cobertura dels fets esdevinguts,especialment pel que fa a la criminalització i estigmatització del col·lectiu juvenil. Les mobilitzacions pacífiques i reivindicatives dels últims dies liderades pels i les joves han estat invisibilitzades front a la mediatització d’accions violentes.

Per tots aquests motius, demanem:

  • El reconeixement de la tasca que desenvolupen els espais comunitaris autogestionats als municipis. Els projectes socials i culturals que s’articulen des d’aquests espais contribueixen a la transformació social i d’apoderament ciutadà, i per tant, són agents importants en la construcció de la cohesió social del territori.
  • Una mediació per part de l’Adminitració Municipal a l’accés i la facilitació de locals per a tots els col·lectius joves que ho necessitin.
  • L’establiment d’una via de diàleg entre els actors implicats per tal de garantir la solució pacífica del conflicte que permeti continuar amb l’activitat realitzada pel Banc Expropiat.

Barcelona, 30 de maig del 2016

Descarrega’t el comunicat en pdf!

Contingut relacionat