Notícies

Valoració del CJB de l’Associa’t a la Festa

19 octubre 2016

img_20160924_164900El Consell de la Joventut de Barcelona va participar a l’Associa’t a la festa, l’esdeveniment que ha substituït la mostra d’entitats que se celebrava cada any per les Festes de la Mercè. Enguany l’Ajuntament de Barcelona ha apostat per un nou model de festa que ha donat l’oportunitat a les entitats a mostrar i explicar què fem, tot desenvolupant una activitat durant el cap de setmana del 24 i 25 de setembre. Així, més de 200 entitats de Barcelona van passar aquell cap de setmana per la Plaça Catalunya i van poder ensenyar a totes les persones que passejaven pels voltants la seva activitat principal en forma de taller, animació, debat, actuació…

Les associacions del CJB vam participar activament tots dos dies i vam organitzar activitats impulsades i dinamitzades pels Grups de Treball d’entitats de Gènere, Educatives, Polítiques i Cultura Dispersa. El dissabte 24 de setembre a partir de les 10h el públic va poder participar i posar a prova els seus coneixements al trivial amb perspectiva de gènere que van elaborar les entitats de gènere. El mateix dia a les 16h, les entitats educatives van oferir un seguit de jocs i tallers adreçats a joves i infants i el Grup de Treball de polítiques va dinamitzar un debat per parlar sobre el turisme que volem a ciutat de Barcelona. La nostra participació va finalitzar amb els jocs organitzats per les entitats de Cultura Dispersa i Univers alternatiu del CJB, diumenge a les 12h de matí.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona valorem molt positivament aquest canvi de model; considerem que va ser un acte dinàmic i que va permetre conèixer molts projectes que es porten a terme a la ciutat des del teixit associatiu. Creiem que l’Associa’t a la Festa ha estat un acte de valentia per part del Consistori, i volem felicitar-nos per haver-lo tirat endavant. Tot i això, des del CJB considerem que hi ha coses que es poden millorar i ens corresposabilitzem de la millora.

  • Cal seguir un procés més obert i participatiu entre les associacions de Barcelona a l’hora de plantejar el canvi de model de manera que sigui un espai efectivament construït entre l’associacionisme i l’Ajuntament.
  • Hi ha entitats a les quals no els ha afavorit el canvi i cal trobar la manera d’encabir un espai on les entitats que ho vulguin puguin explicar el seu projecte sense la necessitat de dinamitzar cap activitat.
  • Moltes de les activitats de l’Associa’t a la Festa estaven dirigides a infants i no hi havia gaires espais orientats a un públic més jove i adolescent.
  • A banda de totes les activitats de la festa, hi havia certes carpes fixes dinamitzades sempre per les mateixes entitats. Caldria clarificar el procés que s’ha portat a terme per escollir que siguin aquestes entitats i no unes altres les que gestionaven aquests espais.
  • Les entitats van haver d’escollir amb molt de temps quin tipus d’activitat farien, sense tenir coneixement de com seria l’espai ni de quins materials disposarien. Per aquest motiu, moltes de les activitats van patir modificacions des dels primers plantejaments fins el dia de l’execució.
  • Va mancar presència institucional durant la festa, cosa que hagués contribuït a reforçar l’acte i a reconèixer la feina associativa.

Esperem que aquestes consideracions ens permeti seguir treballant per a que l’Associa’t a la Festa sigui millor any rere any per tal de que esdevingui, encara més, un espai obert i participatiu que posi en valor la feina diària del teixit associatiu de la ciutat.

Contingut relacionat