Notícies

5N: Nosaltres també vam cridar!

16 novembre 2016

cartell-mani-marea-violeta-724x1024El passat 5 de novembre s’estima que aproximadament unes 5.000 dones van aterrar a Tarragona per protestar contra les violències masclistes, i jo vaig tenir la sort d’estar entre elles. Gràcies a l’organització de la Plataforma Feminista 5-N i Novembre Feminista, que va facilitar el transport de totes aquelles que no ens trobarem a Tarragona, vam poder inundar els seus carrers amb tonalitats liles. La marxa, que va començar des de la plaça Imperial Tarraco, destil·lava un ambient festiu i reivindicatiu que es mostrava en els mil i un lemes diversos que no paràvem de cridar, ‘prou violència contra les dones’, ‘si ens toquen a una, ens toquen a totes’, ‘cap agressió sense resposta’, i les originals pancartes que moltes companyes havien realitzat amb més o menys traça.

Quan vam arribar al final de la Rambla Nova es van repartir diversos papers amb cançons que posteriorment es van cantar al uníson que, almenys per les que estàvem al principi de la marxa, va resultar un moment molt emotiu. Una de les cançons feministes, en aquest cas asturiana, va significar un cop de força per a totes les persones que estàvem a la manifestació i va fer aflorar sentiments de ràbia, però també de lluita i reivindicació:

Si tu marido te pega,

Si tu marido te pega,

Te pega porque te quiere,

Te pega porque te quiere,

Porque te quiere pegar,

Porque te quiere pegar,

Porque no te quiere ná.

Una vegada creat el to reivindicatiu i la sonoritat entre companyes, el grup Averlasailas va aportar un xic d’humor amb una performance on es denunciava les violències masclistes en els espais d’oci. Aquesta divertida performance va donar pas a moments més solemnes: un acte simbòlic per obrir les fronteres de la mà de Stop Mare Mortum, la lectura del manifest, la denuncia del cas Bershka i la demanda de solidaritat de les companyes de Stop Violències d’Andorra per la despenalització de l’avortament al seu territori.

En l’actualitat segueixen sent necessàries aquestes demostracions públiques de malestar i de ràbia, i senyalar les injustícies que el masclisme provoca en la nostra societat. Les dones hem de ser contundents, ajudar-nos i reivindicar en totes les esferes en que el sistema patriarcal provoca violències. Poder veure tantes dones unint forces omple d’il·lusió a totes aquelles persones que dia a dia lluitem per fer un món més segur.

Natàlia Reina (Secretariat del CJB)

Contingut relacionat