Notícies

Presentació de l’Anuari Mèdia.cat i taula rodona: l’exili juvenil, un problema silenciat

21 novembre 2016

proposta-cartell-exili-juvenil-1-443x600El Consell de la Joventut de Barcelona i l’Anuari Mèdia.cat organitzem, el proper dimecres 23 de novembre, l’acte Exili juvenil, un problema silenciat a partir de les 18:30h a l’Espai Jove La Fontana.

L’acte constarà de dues parts. Un primer bloc on es presentarà l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics, un projecte de periodisme d’investigació que cada any publica un recull de reportatges en profunditat sobre temes que han estat silenciats pels mitjans de comunicació amb l’objectiu de treure a la llum temàtiques que han quedat fora de l’agenda mediàtica. Després d’aquesta presentació, que anirà a càrrec de l’Elisenda Rovira, periodista i coordinadora del projecte, debatrem sobre un tema també silenciat pels mitjans de comunicació i que afecta a la joventut de la nostra ciutat: l’exili juvenil.

En aquesta taula rodona comptarem amb la participació de la Clara Rubio, pedagoga, antropòloga i experta en migracions juvenils; Altea Gómez, membre de Marea Granate, moviment activista format per joves emigrants del país que lluita contra les causes de la crisi que ha provocat l’exili massiu de molts i moltes joves; l’Elisenda Rovira, que analitzarà la manca de cobertura mediàtica d’aquest tema i les possibles causes; i l’Oriol Nicolau, president del Consell de la Joventut de Barcelona i moderador de la taula rodona.

Durant el debat s’abordaran diferents temàtiques relacionades amb l’exili forçós de molts joves a l’estranger en busca d’oportunitats de feina i, en definitiva, millors condicions que els hi permetin emancipar-se i iniciar una vida autònoma. En primer lloc, parlarem sobre la manca de dades entorn a aquesta problemàtica que impedeix poder fer un anàlisi exhaustiu de la gent que marxa, els seus perfils i els factors d’expulsió i, per tant, amaga aquesta realitat. En segon lloc, debatrem sobre les expectatives de la gent que marxa i la realitat que després es troben, així com d’aquells factors d’atracció que també afavoreixen l’exili. Finalment, també volem posar sobre la taula el retorn d’aquestes persones i les conseqüències positives i negatives que es troben els i les joves després d’haver viscut una experiència migratòria.

Contingut relacionat