Notícies

Comencem a conèixer Bòsnia! – Crònica del viatge per Cristina Castilla

10 febrer 2017

Comencem a conèixer Bòsnia!

_MG_0079Tot va començar l’octubre de 2016, quan l’Aixada Antiracista, juntament amb el Consell de la Joventut de Barcelona, va reunir a totes les entitats de Barcelona per proposar un projecte juvenil de Cooperació i Drets Humans. El projecte es faria entre Barcelona i Bòsnia.

Les entitats Minyons, Acció Escolta, Escoltes Catalans i Boca Ràdio ens vam sumar a aquesta iniciativa per treballar amb l’associació Youth Iniciative for Human Rights (YIHR) de Sarajevo.

La primera trobada va ser del 17 al 21 de desembre amb l’objectiu de conèixer les principals diferències entre les dues ciutats ja que a Bòsnia fa només 20 anys que va acabar la guerra i de la qual encara hi queden records. I per aquesta raó va començar aquest projecte. Bòsnia té la necessitat de crear una xarxa associativa i juvenil per tal de reactivar la ciutat i facilitar la convivència entre les diferents religions que hi conviuen.

Va ser una trobada amb dinamisme. Ens van ensenyar els principals edificis de la ciutat, com l’antiga Biblioteca Nacional de Sarajevo, la Vijecnica, o el museu de la història del abans i el després de la guerra que el govern no vol mantenir i que depèn dels diners que donen els turistes o altres entitats.

Durant l’estada vam decidir que al llarg d’aquest projecte de cooperació parlarem de tres grans temes:

  • DSC00676La memòria històrica. Saber com es treballa a cada país i què es fa per mantenir-la viva.
  • Els espais públics (common spaces), conèixer com el jovent de cada país pot gaudir dels seus espais o pot apropiar-se’n.
  • La identitat. És un punt clau dins del projecte ja que a Bòsnia canvia la identitat segons si has nascut a Bòsnia, Sèrbia o Croàcia.

A més, coneixerem i mostrarem quin tipus de vida hi ha a Bòsnia, com funciona l’economia i, sobretot, què passa amb la situació política d’allà. Tot això, doncs, ho tractarem a l’abril, quan vindrà el grup de joves de Sarajevo per conèixer Barcelona. I al setembre, quan el grup català tornarem a Bòsnia per conèixer millor el passat del país.

selfi bosnia 1

Contingut relacionat