Notícies

Comunicat del CJB amb motiu del Dia Internacional contra les violències masclistes

24 novembre 2017

25NVuit de cada 10 joves coneixen una parella on s’exerceix la violència de gènere. Gairebé 3 d’ells, a més, ho considerarien «normal». El 21% de les persones joves creuen que la violència de gènere és un problema exagerat i polititzat i, el 7%, que és «natural» i «inevitable». Els joves que creuen això, són persones perfectament educades en un sistema cisheteropatriarcal. Tampoc són dades de fa 30 anys, són dades del baròmetre de la Fundació d’Ajuda contra la Drogadicció (FAD) d’aquest mateix mes. Unes dades molt greus que demostren que les violències cap a les dones continuen tan vigents com sempre.

Com a entitat feminista, compromesa amb la igualtat social, cultural, política i econòmica dels gèneres, des del Consell de la Joventut de Barcelona no podem expressar més que preocupació per aquestes dades, i exigir a l’Administració pública lleis i polítiques més efectives i amb més recursos.

Volem denunciar campanyes com la darrera del Ministerio de Sanidad on es culpa a les mares i al consum de drogues de les agressions, que afortunadament ha estat retirada després de les crítiques. No podem tolerar més judicis públics i una justícia patriarcal que responsabilitza a les víctimes i no als agressors.  No podem permetre més retallades en polítiques de socials ni el conseqüent tancament de centres d’atenció a les dones mentre ja han sigut assassinades 90 d’elles en el que portem d’any. Assassinades a mans d’homes masclistes. A mans, malauradament, d’un Estat masclista.

Cal responsabilitzar i dirigir les campanyes, en primer lloc, als homes, que són els que maltracten i maten, i no pas a qui sobreviu a aquestes agressions. Cal responsabilitzar, en segon lloc, a l’Estat, que té l’obligació moral i institucional de fer-se càrrec de la seguretat, integritat i igualtat d’oportunitats de la totalitat de la seva població, i no només d’una meitat. Finalment, també és necessari implicar a les empreses, els col·legis, el sistema sanitari, la gent al carrer i a tots els espais comunitaris on es produeixen i toleren agressions masclistes per què, si en presenciem una, és el deure de tothom intervenir-hi.

Així mateix, no podem seguir normalitzant i naturalitzant les violències que vivim diariament les dones pel simple fet de ser dones. Cal incidir en l’abisme salarial, el sostre de cristall o “terra enganxifós”, el masclisme a la publicitat i al cinema i en tota una construcció cultural que perpetua la inferioritat de les dones. El masclisme més visible té les seves arrels en el masclisme invisibilitzat i les petites discriminacions que, dia a dia i d’amagat, impedeixen l’igualtat. Cal fer lleis que penalitzen la discriminació econòmica i les jerarquies de gènere al món laboral. S’ha d’invertir també en pedagogia per eliminar els micromasclismes de la societat, la invisibilització de les dones dels materials educatius o el romanticisme tòxic de les relacions.

Creiem que el 25 de novembre es queda curt. Reclamem que tots els dies, de dilluns a diumenge, siguin el Dia contra les Violències masclistes. Per això, és important que anem totes les persones joves a la manifestació d’aquest 25 de novembre a les 18h a Plaça Universitat. Per a que mai més un jove consideri «normal», «natural» i «inevitable» la mort d’una dona. Per a que, com a joves, mostrem el nostre rebuig a aquestes estadístiques que ens avergonyeixen. Per a que mai més un jove es cregui superior a una jove.

Barcelona, 24 de novembre del 2017

Contingut relacionat