Notícies

Barcelona, te’n recordes?

16 gener 2018

Al setembre de 2017 un grup de joves de la ciutat de Barcelona va viatjar a Sarajevo a trobar-se amb joves bosnians i amb la història d’aquell país. Aquesta estada a Sarajevo era la segona part d’un projecte d’intercanvi juvenil que s’havia iniciat a Barcelona al mes de març, i el grup de joves del CJB viatjava amb el desig de conèixer, aprendre i cooperar. L’estada a la ciutat de Sarajevo va durar una setmana i el grup de joves del CJB va tenir la oportunitat de conèixer en profunditat la història del país i de la ciutat, els relats de la guerra, la reconstrucció i la realitat actual.

El més impactant del tot el viatge, però, va ser el tracte tan afectuós i agraït que van rebre per part de la gent del país i de la ciutat. Cada cop que déiem que veníem de Barcelona la gent ho celebrava, ens abraçava i es mostrava al nostre servei pel que fos necessari. Hi havia alguna cosa profunda que els connectava amb Barcelona i que tenia un impacte en la manera de tractar-nos. Tothom ens donava les gràcies per ser de Barcelona.

Una tarda el grup va visitar en Nihad Kreševljaković, director del Festival MESS de Sarajevo, i en acabar la visita va voler agrair-nos especialment que vinguéssim des de Barcelona. Va ser llavors quan ens va explicar el que per a ell i per a moltes persones de Sarajevo significava Barcelona: la ciutat germana de Sarajevo, la que els va donar suport durant la guerra i després d’aquesta, la que es va mostrar “humana”.

Vam marxar d’aquesta conversa amb sentiments contradictoris. Per la gent d’aquella ciutat representàvem el símbol d’una ciutat solidària, humana, conscient, germana, compromesa…Barcelona representava tot això, havia estat capaç d’ajudar quan tothom donava l’esquena. Però, i que passa amb l’emergència de refugiats i refugiades que tenim a les portes d’Europa? Què està fent Barcelona? On està la Barcelona solidària que va ajudar a Sarajevo? Ja no som aquesta Barcelona?

Presentem un vídeo que pretén despertar aquest sentiment de solidaritat que va sorgir durant la guerra dels Balcans. Avui, Dia de les persones migrades, volem reivindicar aquesta solidaritat també vers els pobles que avui dia viuen oprimits. Volem recordar a totes aquelles persones que han hagut de migrar fugint de la guerra, de la precarietat, però sobretot, volem que quedi molt clar, que així com ho vam fer fa anys, el jovent de Barcelona #volemacollir #refugeeswelcome

Barcelona do you remember? Barcelona, te’n recordes?

Contingut relacionat