Notícies

Lloguers en alça i rendes baixes: les dificultats de l’emancipació juvenil

19 abril 2018

40351831781_17f188e1f6_hLa primera setmana d’abril, es va fer públic que el Comitè DESC de Nacions Unides suspenia a l’Estat Espanyol en matèria de drets socials i especialment, en dret a l’habitatge.

Tal com indica la Plataforma DESC a Espanya, l’ONU dóna la raó a la societat civil que defensa el dret a l’habitatge i a les seves demandes urgents i de mínims. Algunes de les recomanacions que fa el Comitè a l’Estat Espanyol són; l’augment de l’habitatge social, la regulació dels preus de mercat dels habitatges, la reforma de la LAU per augmentar anys de contractes i trobar alternatives per als desnonaments, entre d’altres.

En els últims anys, el difícil accés a l’habitatge a Barcelona s’ha convertit en un tema de conversa més que recurrent. Fa uns dies, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals se’n feia ressò amb el reportatge Expulsats de Barcelona, els lloguers pels núvols, fent visible la dramàtica situació dels lloguers a la nostra ciutat.

Tal com s’indica a l’article, un còctel de diversos factors i sobretot, una manca en la regulació dels preus del mercat dels habitatges, han fet que viure actualment a Barcelona sigui molt difícil, especialment per a les rendes més baixes.

Els joves, un dels col·lectius més exposats a les rendes baixes

L’Ajuntament de Barcelona va publicar a finals de 2017 l’informe sobre salaris mitjans dels treballadors assalariats residents a la ciutat durant el 2016. Entrant en detall en la variable d’edat, s’observa com en l’últim any s’amplia encara més la bretxa salarial entre les persones joves i adultes de Barcelona: les de menys de 24 anys cobren un terç menys que les adultes de la ciutat. Per tant, cop més, veiem reflectit a les estadístiques, el drama diari de la precarietat laboral entre els més joves.

En matèria de gènere observem que la bretxa salarial també es reprodueix en el tram jove de la població, sent especialment rellevant en aquelles acabades d’incorporar al mercat laboral.

Rendes baixes i lloguers pels núvols…i la nostra emancipació?

Pagar un lloguer, que de mitjana ronda els 877€ mensuals actualment a Barcelona, resulta gairebé impossible per al jovent de la ciutat.

Segons les dades publicades pel Departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona, les persones menors de 24 anys cobren, de mitjana, un salari mensual brut de 711 euros (12 pagues), i els i les d’entre els 25 i els 30, una mitjana de 1487 euros bruts (12 pagues). Per al primer grup, emancipar-se i pagar un lloguer és gairebé impossible, inclús plantejant vies alternatives de compartir pis. Per al segon, suposaria una asfíxia econòmica, ja que més del 60% dels seus ingressos marxarien per pagar el lloguer del pis.

La situació ens està abocant, com a joventut de Barcelona, a triar entre dues opcions: viure cada vegada sota més precarietat o marxar  de la ciutat. Per tot això, des de el CJB seguirem defensant el dret a l’habitatge com a un autèntic dret fonamental.

FOTO: Fotomovimiento

Contingut relacionat