Notícies

El CJB dona suport a la vaga pel 8M: no et quedis al sofà!

2 març 2020

Aquest 8 de març no et quedis al sofà!

El proper 8 de març tindrà lloc la tercera Vaga General Feminista, com a resultat d’un any de treball des de la base, des dels comitès feministes de barri i els col·lectius i associacions de la ciutat que tornen a veure la necessitat de mobilitzar-se i organitzar-se col·lectivament per plantar cara al capitalisme, el patriarcat i el racisme com a eixos vertebradors de les violències que patim les dones, lesbianes i trans.

El Consell de la Joventut de Barcelona, en tant que plataforma que aplega més de vuitanta entitats juvenils de la ciutat amb una aposta ferma pels feminismes i la transformació social, ens adherim a la Vaga Feminista d’aquest diumenge i donem suport a les mobilitzacions convocades.

Colomer-8M - copia

El 8 de març ha estat històricament un dia de reivindicació de tots els drets conquerits, però també de tot allò que encara queda per guanyar. I és que encara tenim moltes victòries per aconseguir. El món actual discrimina i deixa fora a totes aquelles que no encaixem en els canons patriarcals i capitalistes: les pobres, les grasses, les que tenim orientacions sexuals dissidents, les racialitzades, les discapacitades, les trans… no hi tenim cabuda.

Ens trobem amb desigualtats estructurals que ens exploten, exclouen i oprimeixen a diari. Un dels elements claus d’aquesta opressió estructural és la divisió sexual del treball. El fet de ser dona és un dels factors condicionants de la pobresa: diferències salarials, segregació dels àmbits de treball en que les dones ocupen aquelles feines més precaritzades que són les relacionades amb la cura. Ens porta també a que les dones siguin les que tinguin fins a tres vegades més jornades parcials que els homes perquè són les que s’encarreguen de tenir cura dels infants, de la llar, o de les persones dependents. A més, el fet de tenir mitges jornades, implica no només que tindran salaris més baixos en l’actualitat, sinó que la seva situació es cronificarà en el futur, amb pensions més baixes. La divisió sexual del treball fa a les dones treballadores precàries cròniques.

margaridaborras8m

Però tinguem-ho clar, el treball reproductiu o de cures és tan imprescindible per a la vida com ho és d’invisible. És bàsicament la feina que no es veu però que fa funcionar el món. Cal posar-lo en valor i cal redistribuïr-lo. Correspon a totes les persones tenir cura de la vida, independentment del seu gènere. Ens necessitem les unes a les altres per sobreviure, però això no ha de ser una càrrega per a la meitat de la població.

El camí de la lluita feminista no és un camí fàcil: ho saben les lluitadores d’arreu, ho saben les jornaleres de Huelva explotades laboralment i abusades sexualment, les argentines que lluiten per un avortament lliure i gratuït, les que treballen en la indústria tèxtil explotades fins la medul·la fent samarretes en que es diu que totes hauríem de ser feministes.

lachunga8m

També ho saben les companyes de Sant Cugat, València, Sants o Gijón, que s’enfronten a multes i processos judicials per participar de les vagues feministes del 2018 i 2019. Són doblement castigades: per exercir el dret a protesta i per fer-ho sent dones i trencar el rol que la societat espera que assumeixin. Les dones joves lluitem, les dones joves sí que participem.

Contra aquells que fan de l’odi i la ràbia la seva acció política, articulem uns feminismes en què es trobin totes les lluites del moviment popular, perquè tenim clar que si no acabem amb totes les opressions, no acabarem amb cap. 

irenepolo8m

Sortim al carrer aquest 8 de març, per les que han lluitat abans que nosaltres, per les assassinades, per les que van quedar-se al fons del Mediterrani, per aquelles lluitadores que encara estan per venir, per les que hi són cada dia i defensen els seus drets amb les ungles i amb les dents. Aquest 8 de març, no ens quedem al sofà: sortim als carrers!

Contingut relacionat