Notícies

Comunicat: contra la precarietat i la crisi educativa a les universitats

20 octubre 2020

Logo-CJB-fons-blanc-1000pxEl Consell de la Joventut de Barcelona es posiciona contra la precarietat i la crisi educativa a les universitats

Actualment ens trobem en un context preocupant pel que fa a les condicions en què es desenvolupa la vida acadèmica i social de la universitat. Després d’anys en què les institucions acadèmiques universitàries s’han subordinat als interessos privats i de mercat i han aplicat un model elitista que ha trencat l’ascensor social que era la universitat, comencen a aflorar les conseqüències d’aquestes polítiques. La manca d’inversió pública i l’augment dels ingressos de capital privat suposen una asfíxia pressupostària que aboca a una pitjor qualitat educativa i a la precarització de les persones que hi treballen.

Observem aquestes conseqüències en un col·lectiu altament precaritzat com és el dels doctorands, que a cavall entre la formació i el món laboral, pateixen condicions indignes als seus contractes d’investigació. Les observem també entre els col·lectius del Personal d’Administració i Serveis (PAS) i en el Personal Docent Investigador (PDI) quan es manté el mateix pressupost en contractació any rere any i es substitueixen feines a base de falses beques de col·laboració i amb la cronificació de la figura del professorat associat.

Evidentment, aquesta situació també té efectes directes en l’estudiantat de les universitats públiques. Hem vist com, d’una banda, el Pla Bolonya ha transformat completament l’espai social que era la universitat cap a un enfocament merament productiu (el qual també afecta la vida associativa de base als campus). Per altra banda, té implicacions en la qualitat de l’educació rebuda així com en un procés d’exclusió de l’estudiant més precaritzat al qual se li posen traves pel seu desenvolupament acadèmic amb un sistema forçat d’avaluació continua.

El curs passat observàvem com el moviment estudiantil aconseguia una victòria després d’anys exigint i demanant la reducció del 30% dels preus públics universitaris en el que suposa un punt de resistència davant l’agenda mercantilizadora a les universitats. El 2018 l’AGO del CJB va aprovar una resolució en defensa d’aquesta mesura encaminada a la consecució d’una universitat gratuïta juntament amb la necessitat de dissenyar un nou model de beques que no exclogui a ningú i amb la vista posada en el debat imprescindible sobre el model universitari i el seu finançament.

En aquest context, i amb l’agreujant de la crisi provocada per la COVID-19, la situació a les universitats requereix la implicació de tota la comunitat per defensar una universitat veritablement pública i accessible on la precarietat no tingui cabuda. Per tot això, des del CJB mostrem el nostre suport a les mobilitzacions convocades per aquesta setmana per diverses entitats de la comunitat universitària, entre les quals hi ha entitats membres del CJB, contra la precarietat i la crisi educativa.

 

Contingut relacionat