Notícies

5 recomanacions per als homes durant la vaga feminista

5 març 2019

Si ets un home cis, segur que tens algun dubte sobre quin ha de ser el teu paper a la vaga del 8 de març. Et proposem 5 temes clau a reflexionar de cara al 8M.

1. Faig vaga o no?

Fer vaga o no fer-ne és un dret de qualsevol persona treballadora i una decisió que cal respectar. El 8 de març el moviment feminista convoca una vaga per a tothom amb l’objectiu de parar la producció, el consum i els centres escolars i universitaris, ja que es considera que la violència masclista és present en totes les esferes i forma part del sistema econòmic capitalista actual. L’impacte de les vagues es mesura en relació a l’aturada general i, per això, és necessari que s’hi sumin el màxim nombre de persones.

2. Encarregar-se de les cures

Aquesta és una vaga de consum, de treball, estudiantil i de cures. Què vol dir això de vaga de cures? Doncs que si les dones són les que s’encarreguen habitualment de les tasques reproductives (cura de la llar, dels fills i filles, de les persones grans, etc.), el dia 8 de març toca que no ho facin. Però perquè puguin dedicar-se a estar al carrer amb les seves companyes, necessiten que els homes del seu entorn s’encarreguin que tot rutlla. Fes tu avui la cura de la llar i de la família. A més, pots buscar els punts de cura repartits per la ciutat on, grups d’homes, duen a terme aquestes tasques i preparen menjar per a les dones de manera col·lectiva. I de pas, pots preguntar-te de què t’encarregues tu habitualment pel que fa a aquest tipus de feines i replantejar com duus a la pràctica la idea de corresponsabilitat!

3. No voler ser el protagonista del dia ni de la lluita

El 8 de març no és el teu dia! Ni tampoc ets el protagonista de la lluita feminista! Si participes en la manifestació de la tarda, no et posis a la capçalera ni al primer bloc, no cridis més fort que les teves companyes ni vulguis copsar l’atenció amb accions, no cal que portis tu la bandera ni el megàfon. Les dones et volen d’aliat però no a primera fila.

4. Dóna suport en allò que calgui (en segon pla)

Pregunta a les teves companyes ‘què els cal’, abans de sumar-te a allò que et vingui més de gust. Pots acostar-te a punts on sàpigues que hi haurà activitat durant la vaga per oferir els teus serveis en cuina, organització de material, transport, etc. I si per exemple, et ve un mitjà de comunicació a demanar-te una declaració per un article, no cal que expliquis com has ajudat a les dones organitzades. Simplement, explicita que no hi vols participar perquè no et pertoca avui a tu donar les opinions.

5. Una actitud respectuosa i d’escolta

Potser no entens o comparteixes algunes de les reivindicacions o accions. Segur que després del dia, podràs preguntar i comentar molts temes però, durant el 8M evita les crítiques i els judicis: és un bon dia per escoltar i aprendre! I, si sents comentaris despectius d’altres homes, pots intentar ser pedagògic i explicar-los tot això.

Contingut relacionat