Notícies

Comunicat per la vaga pel clima “Barcelona ha de ser una ciutat per a la vida”

25 setembre 2019

Comunicat per la vaga pel clima “Barcelona ha de ser una ciutat per a la vida”

Logo CJB fons blanc 1000pxNo hi ha un planeta B. És una consigna repetida en les diferents manifestacions encapçalades per la gent jove que estem veient arreu del món amb motiu de la setmana del clima. Fa dècades que la comunitat científica va fer saltar l’alarma sobre com l’acció humana i els modes en què produïm i consumim estan modificant la Terra de forma catastròfica.

Abocament de residus i productes tòxics, malbaratament d’aigua i recursos naturals, un sistema agroalimentari mercantilitzat, emisió de gasos contaminants… Des de fa anys sabem què és allò que no fem bé i que estan portant el planeta al punt de no retorn. Tot i així no s’han pres mesures amb la determinació necessària per limitar-ne els efectes. Aquelles mesures preses pels governs han estat de caràcter merament estètic, d’abast molt limitat i clarament insuficients. L’estat del medi ambient es continua degradant a ritmes cada cop més alarmants. Els mecanismes naturals de fixació de carboni es troben al límit de la seva capacitat, provocant l’acidificació dels oceans i l’aprofundiment de l’emergència ecològica que estem vivint.

Aquesta és una crisi de caràcter global però, té conseqüències directes en el nostre dia a dia. Per exemple, els efectes sobre la salut que generen les diferents emissions contaminants a la nostra ciutat. L’impacte del diòxid de nitrogen i altres partícules respirables de mida inferior a 10 i 2.5 micròmetre (PM10 i PM2.5) està ampliament documentat i estudis com els de l’Institut de Salut Global de Barcelona apunten a unes 3.500 morts prematures a l’Àrea Metropolitana de Barcelona degudes a l’exposició a aquest tipus de partícules.

En línia amb altres administracions, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat diferents mesures encarades a resoldre a aquestes problemàtiques. Aquestes són diverses: des  d’esdeveniments de caràcter estètic i sense impacte real, com el ‘Dia sense Cotxes’ celebrat en un dia no laboral durant les festes de la Mercè, fins a mesures ben encaminades però insuficients com la Zona de Baixes Emissions que, tot i reduir el nivell d’emissions de la ciutat, no ho farà fins als llindars fixats per l’Organització Mundial de la Salut.

Des del CJB volem fer una crida a canviar la ciutat, a construir una Barcelona on es posi la vida al centre i es prioritzi el benestar de la gent sobre el rendiment econòmic d’uns pocs. La responsabilitat no pot recaure en les persones individuals, cal un canvi del model de ciutat i parlar de sostenibilitat ha de ser, per força, parlar de drets: dret a gaudir de l’espai públic i els espais verds, el dret a la salut, el dret a un habitatge digne o l’accés garantit als serveis bàsics.

Per aquests motius, exigim a l’administració polítiques valentes, ambicioses i radicals per complir amb aquests objectius així com transparència en la seva execució i avaluació. Sabem que ens enfrontem a un problema global però creiem que és des de l’àmbit municipal on es poden iniciar grans canvis. Volem que l’Ajuntament sigui clar, explicant com, quan i de quina manera pretén reduir les emissions cada any, augmentar els espais públics i espais verds i qualsevol altra política que es posi sobre la taula, així com poder fiscalitzar l’eficàcia de les mesures adoptades.

Així doncs, des del Consell de Joventut de Barcelona volem animar a totes les joves de la ciutat a participar de la vaga del pròxim divendres 27 de setembre.  Demostrem que no ens conformem amb gestos, que les joves ja hem dit prou. Volem estratègies i polítiques reals, volem convenciment i fermesa. No tenim planeta B ni tampoc una ciutat alternativa. Per una Barcelona vivible, que posi la vida i la salut al centre, divendres 27 de setembre parem màquines i ens veiem als carrers!

Contingut relacionat