Notícies

El CJB dóna suport a la “Llei contra la LGTBfòbia”

7 juliol 2014

llei_lgbtfobiaDavant la tramitació de la Proposició de Llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per a l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, que s’està desenvolupant al Parlament de Catalunya, les entitats juvenils del Consell de la Joventut de Barcelona volem donar ple suport a les reivindicacions de les entitats de persones lesbianes, gais, bisexuals i/o trans que durant més de 30 anys han treballat per la igualtat i la no discriminació d’aquest col•lectiu.

S’ha avançat molt gràcies a la lluita diària de les entitats, tant en reconeixement social com polític, però la igualtat real encara està molt lluny. Cal seguir reivindicant, lluitant i treballant en tots els àmbits per acabar arribant a la plena normalització. Des del Consell de Joventut de Barcelona, entenem que la proposta de llei redactada per les entitats LGBT és una eina de valor incalculable en aquest camí. I, en l’actual període de debat sobre les esmenes a fer a la llei, volem recolzar plenament la proposta tal i com la van dissenyar les pròpies entitats.

Aquesta proposició de llei és resultat d’un treball molt intens i fet a consciència durant anys per part de les entitats. I s’ha de mantenir com està, ja que algunes modificacions podrien devaluar el text greument. Tot i que esperem que hi hagi un gran acord al Parlament per tal de tirar-la endavant en la seva globalitat, des del CJB considerem que algunes mesures que es troben actualment en procés de discussió són irrenunciables:

1) Dotar a la llei d’un règim punitiu d’infraccions. L’explicitació del que es considera infracció i de les sancions que aquestes mereixen permet un trasllat del text jurídic a la seva aplicació pràctica imprescindible perquè la llei tingui l’efecte desitjat.

2) Mantenir la creació d’un organisme específic per fer front a la LGTBfòbia amb capacitat per a sancionar i implementar polítiques i que aquest sigui independent del govern català. Un organisme específic dotat del pressupost pertinent és indispensable per assegurar que el règim punitiu s’executi. I la seva independència del govern n’estabilitza l’acció, impedint que aquesta defensa dels drets humans pugui perillar cada quatre anys.

3) Inversió de la càrrega de la prova en els casos de discriminació. El nostre compromís amb els drets humans passa per traslladar la demanda de proves a l’acusat, que ha de demostrar la seva innocència, en lloc de seguir exigint a la víctima que demostri l’agressió. No demanem res més que igualar-ho amb el procediment que actualment ja s’aplica en casos de discriminació per gènere.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona defensem que aquesta llei ha de ser un esglaó més en la lluita contra la discriminació per orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere i ha de servir per assegurar tot el que s’ha aconseguit fins ara. Per això, ens adherim també a la demanda de celeritat feta des de la Plataforma d’Entitats LGTB de Catalunya cap a tots els grups parlamentaris, per tal que la llei sigui aprovada dins els terminis preestablerts.

 

Contingut relacionat