Notícies

Les joves associades no ens aturem davant del masclisme!

7 març 2022

Descarrega’t el manifest en pdf

Aquest és el segon 8 de març consecutiu sota els impactes de la covid-19. La pandèmia ha visibilitzat amb més força el que fa massa anys que reivindiquem: la necessitat d’un nou model de societat justa i sostenible. Davant del capitalisme generador de desigualtats, guerres, morts i crisi ecològica, des del CJB apostem per generar alternatives. Avui, 8 de març de 2022, volem manifestar que les dones joves no ens aturem, continuem ocupant l’espai públic, militant a les entitats i prenent partit d’allò que ens preocupa, organitzades i de forma col·lectiva. 

L’actual crisi socioeconòmica i sanitària provocada per la pandèmia de la covid-19, fa evident que les desigualtats de gènere s’han accentuat. Per una banda, la responsabilitat de les tasques de cures i de contenció de la covid-19 continuen caient en les dones: la majoria dels sectors professionals implicats són feminitzats i precaritzats (personal sanitari, farmacèutic, de neteja i de venda de productes bàsics, entre d’altres). Per altra banda, el biaix de gènere en la medicina posa en risc la salut de les dones. Ho hem vist en el cas de la vacuna i les seves afectacions en la menstruació, que no han estat tingudes en compte i s’han considerat un assumpte de segona. 

A tot això, se li suma l’agreujament i la patologització de la salut mental i emocional, amb un clar efecte també del factor de l’edat i el gènere: a la ciutat de Barcelona un 11,2% dels nois està en risc de patir problemes de salut mental mentre que el percentatge en les noies s’eleva a un 19,9%, gairebé el doble.

Amb tot, el context de la covid-19 mostra una vegada més què les polítiques públiques i els fenòmens socials afecten de manera diferent en funció del gènere i la classe.

Les joves estem cansades i rabioses que encara haguem de demostrar que la nostra joventut i la condició de ser dones no són traves per fer bé la nostra feina, per generar coneixement, per participar en la construcció de la nostra societat, per dir la nostra i que se’ns tingui en compte, per defensar els drets de les dones, del col·lectiu LGBTI, de les persones racialitzades i les inquietuds i lluites ecologistes. Estem fartes de l’adultocentrisme que rebem constantment: en forma de qüestionament, de paternalisme, d’anul·lació o d’exclusió, només pel fet de ser dones i joves. 

Des del CJB sortim al carrer a reiterar la nostra ferma convicció amb l’equitat de gènere com a dret humà fonamental i manifestem el nostre compromís a: 

  • Vetllar per incorporar i valorar les experiències juvenils en els moviments feministes, allunyant-nos de les perspectives i pràctiques adultocèntriques. 
  • Oferir formacions amb perspectiva de gènere i LGBTI+, perquè les entitats juvenils tinguin encara més present la perspectiva de gènere, i així poder continuar consolidant entitats feministes, lliures de violència i actituds masclistes.
  • Treballar per transformar la cultura organitzacional de les entitats perquè aquestes siguin més democràtiques i feministes, visibilitzant altres formes de participació no androcèntriques que sovint estan assenyalades, desvaloritzades i deslegitimades. 

Davant l’auge del feixisme i la violència masclista tan present al nostre context, sortim als carrers a manifestar-nos i visibilitzar la lluita feminista, perquè sense les joves no hi ha futur feminista! No ens aturem, continuem treballant per una ciutat i unes entitats més justes, inclusives i equitatives! 

Contingut relacionat