Notícies

Manifest del 3 de desembre per la participació institucional del col·lectiu de la diversitat funcional

2 desembre 2016

hands-565603_960_720L’Organització de les Nacions Unides va celebrar el 3 de desembre del 1992 per primera vegada el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. L’objectiu d’aquesta diada és el reconeixement dels drets i de la dignitat del col·lectiu, la conscienciació social dels valors de la inclusió i la diversitat, així com el progrés de la participació en els àmbits social, cultural, econòmic i polític. En aquest sentit, les entitats del Grup de Treball de Diversitat Funcional del Consell de la Joventut de Barcelona considerem que la participació institucional és un espai crucial per a aconseguir avançar en els objectius d’una societat inclusiva, convençuda en la igualtat d’oportunitats i en la garantia dels drets de tota la ciutadania.

L’any 2004 l’ONU va resumir la reivindicació del 3 de desembre amb el lema Nothing about us without us’, és a dir, ‘Res que ens afecti a nosaltres sense comptar amb nosaltres’. Rere aquest lema hi ha el principi que l’única manera d’afrontar els reptes de la inclusió, l’accessibilitat universal i la pluralitat passa per fer partícips les persones amb discapacitat dels espais institucionals de representació i de presa de decisions, amb garanties democràtiques. A partir de la implicació del col·lectiu de la diversitat funcional en les problemàtiques socials que l’afecten i la participació en els espais institucionals hi haurà la capacitat de situar en l’agenda política les reivindicacions del col·lectiu i concretar accions útils que millorin les condicions d’accessibilitat i d’inclusió.

En aquest sentit, el Consell de la Joventut de Barcelona demanem:

  • Que l’Ajuntament de Barcelona treballi sense descans amb l’objectiu que l’entramat d’espais institucionals i de representació relacionats amb la diversitat funcional (Institut Municipal de persones amb Discapacitat, Consell Municipal de Benestar Social o Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva) siguin espais veritablement representatius i participatius, dotats amb prou mitjans i recursos per a afrontar les problemàtiques de l’accessibilitat i de la inclusió de forma eficient.
  • Que l’Ajuntament de Barcelona, així com la resta d’actors socials i polítics de la ciutat, encapçalin decididament la defensa del dret de vot accessible, secret i autònom de la ciutadania en les eleccions municipals. Cal recordar que les eleccions municipals a l’Estat espanyol no preveuen el vot en braille, la qual cosa representa una discriminació gravíssima pel que fa a la participació amb plenes garanties en els processos electorals. A més a més, sovint els col·legis electorals presenten barreres arquitectòniques, la qual cosa barra l’accés a les urnes de les persones amb mobilitat reduïda, i aquesta situació de discriminació està causada directament per la tria dels col·legis electorals per part de l’Ajuntament.

El Consell de la Joventut de Barcelona desitgem a tothom una diada de les persones amb discapacitat alegre, compromesa i reivindicativa. I recordeu… Res que ens afecti a nosaltres sense comptar nosaltres!

Barcelona, 2 de desembre del 2016

Descarrega el manifest en PDF!

Contingut relacionat