Notícies

Manifest pel Dia de la Visibilitat Lèsbica

26 abril 2017

cartell-concurs-de-truites-424x600Avui 26 d’abril és el Dia de la Visibilitat Lèsbica, un dia per reivindicar els drets de les dones lesbianes, per donar visibilitat a la nostra realitat, tant per a nosaltres mateixes com per a aquelles que encara no poden fer-ho.

La invisibilitat és una forma d’agressió que s’exerceix de manera particular amb la dona lesbiana i adopta una forma que no afecta de la mateixa manera altres orientacions sexuals. Això és conseqüència d’una estructura social dominant desfavorable per a les dones. La discriminació universal que patim les dones pel simple fet de ser-ho es tracta d’una violació dels drets humans amagada. El no reconeixement d’aquesta doble discriminació fa difícil detectar i denunciar les agressions que es pateixen. Tot i que ja no està penalitzat ser lesbiana, segueix essent vist i tractat amb ignorància i creen d’aquesta forma estigmatitzacions i prejudicis que porten a més discriminacions i repressions.

La clau per combatre la ignorància és l’educació. Tot i així, el nostre sistema educatiu no incorpora la diversitat afectivo-sexual i de gènere com a part del currículum. La visibilitat lèsbica és encara una assignatura pendent que requereix treball, suport i ajut, ja que deixar de banda l’educació en aquesta diversitat implica que les noies tinguin més dificultats per explorar la seva orientació sexual o que acabin per amagar-la per por al rebuig i l’assetjament.

El lesbianisme qüestiona els valors que conformen les societats més tradicionals: el matrimoni, la família, la dependència, la sexualitat amb fi procreatiu… Es pensa que ser lesbiana atempta contra aquests valors perquè significa que el sexe també és plaer i no només reproducció, que les dones podem anar més enllà i ser independents. Per altra banda, quan el lesbianisme és reconegut sovint és a través d’instrumentalitzar aquesta orientació sexual amb usos fantasiosos per part d’homes heterosexuals en comptes de donar una visibilitat real i digna a les persones que lliurement han escollit aquesta opció.

Per tant, aconseguir drets ajuda a fer visibles aquestes discriminacions i, garantir-los, implica una lluita contra els prejudicis que mantenen l’ordre social establert. Un exemple dels drets conquerits, també a favor de les dones lesbianes, va arribar el passat mes de juliol quan es va presentar en públic el nou protocol de tècniques de reproducció assistida a la xarxa sanitària pública. Un protocol elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració dels col·lectius LGBTI i feministes. L’accés a aquest protocol suposa un trencament amb les discriminacions per diversitat afectivo-sexual i de gènere i també un plantejament menys medicalitzat de l’atenció en salut reproductiva de les dones i més proper al reconeixement del dret al propi cos i dels drets sexuals i reproductius de les dones.

El reconeixement de drets com aquests i la garantia del seu exercici poden acabar amb els prejudicis, la invisibilitat i la mala atenció en salut a les dones lesbianes. Per tant, cal voluntat política que ens prioritzi, que es prengui seriosament la inclusió en el sistema sanitari de les nostres diversitats afectivo-sexuals i de gènere, i que tingui en compte la nostra salut sexual i reproductiva. Cal que els drets aconseguits serveixin per reconèixer les diversitats i fer visibles les nostres realitats com a dones lesbianes.

Queda molta feina per fer. Si bé és veritat que cada cop som més presents a la societat, és només gràcies al fet que dia a dia ens empoderem, ens arrisquem i fem possible aquesta visibilitat. Això ens ajuda a ser i crear més i millors referents lèsbics per a altres persones. Hem de lluitar totes juntes, volem teixir aliances i treballar amb el conjunt de la societat per construir un món lliure de discriminacions, lliure de lesbofòbia.

Descarrega el Manifest en pdf

Concurs de truites i “bollos” per la visibilitat lèsbica

 

Contingut relacionat