Notícies

Resolució contra la modificació de l’Ordenança de Terrasses i a favor de Vivim les places

19 març 2018

imatge resolucionsEn els darrers mesos s’ha presentat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) amb l’objectiu de modificar l’Ordenança de Terrasses. Han promogut aquesta ILP les patronals del sector de la restauració, aliats amb el govern municipal i amb la pràctica totalitat dels grups municipals a l’oposició. L’objectiu de la ILP és disminuir o eliminar els requeriments de l’Ordenança en vigor per tal de facilitar els tràmits d’instal·lació de terrasses, ampliar els horaris i reduir les limitacions d’espai.

Les terrasses són un patrimoni propi de l’estil de vida de Barcelona i cal reivindicar-les perquè formen part de la nostra quotidianitat. En el cas concret de Barcelona, diversos factors han contribuït a una expansió difícil de preveure, com ara la massificació turística, les legislacions contràries al tabac o l’auge de l’economia de serveis. Aquestes circumstàncies han donat lloc a una expansió desigual, en funció dels districtes, que ha donat una gran rendibilitat en qualsevol cas als interessos econòmics del sector de la restauració.

Cal recordar, però, un seguit de consideracions pel que fa al fenomen de les terrasses. Per molt que les terrasses formin part de la nostra cultura, es tracta d’una ocupació de l’espai públic, de les places i dels carrers de tothom, en benefici d’uns interessos privats. A més a més, en un context de creixement turístic desmesurat, amb les problemàtiques de convivència que això comporta, cal valorar l’impacte negatiu que tindrà relaxar la regulació de les terrasses. Afeblir aquesta regulació, de fet, anirà en contra de les necessitats de determinats districtes especialment massificats, com ara Ciutat Vella o Gràcia. En tercer lloc,la modificació de l’Ordenança proposada representarà un retrocés en les garanties de disseny universal en l’ús de l’espai públic i en l’accés als establiments de restauració.

Finalment, cal assenyalar que la modificació de l’Ordenança de Terrasses proposada respon a un model de ciutat que no es correspon amb el que defensa el CJB. En aquest sentit, l’acord bilateral de l’Ajuntament amb el Gremi de Restauradors, així com la majoria dels grups de l’oposició, ha deixat de banda els actors socials implicats en l’Ordenança, com ara el col·lectiu veïnal o el col·lectiu de la diversitat funcional. D’aquesta manera, l’Ajuntament es posa al servei dels poders econòmics de la ciutat i els avantposa a la defensa d’una ciutat inclusiva, que preservi el dret al descans i a l’ús de l’espai públic.

Per tot això el CJB demana:

  • Que l’Ajuntament mantingui l’Ordenança de Terrasses en vigor o que en consensuï una de nova recollint les demandes del conjunt d’actors implicats, desfent l’acord bilateral amb el Gremi de Restauradors.
  • Que l’Ajuntament assumeixi les reivindicacions i la proposta de la iniciativa Vivim les places, que agrupa col·lectius veïnals, de la diversitat funcional i en defensa d’un turisme sostenible.

Secretariat del CJB

Contingut relacionat