Notícies

Resolució en defensa dels drets de la ciutadania davant la situació política a Catalunya

19 març 2018

imatge resolucionsLes entitats juvenils som un actor clau un la vida pública de Catalunya. Per aquest motiu el Consell de la Joventut de Barcelona – CJB – sempre ha estat i està present en els debats polítics que s’hi esdevenen. En els últims anys, s’ha intensificat el debat al voltant de la relació de Catalunya amb l’Estat Espanyol i el dret a decidir i el CJB, com a membre actiu de la societat civil, també s’ha vist immers en aquets debats. El posicionament del CJB és clar: s’ha posicionat al favor del dret a l’autodeterminació en reiterades ocasions[1]. Ho ha fet perquè entén que el seu repte és fomentar una joventut empoderada i compromesa amb el seu entorn i que part de la seves funcions és facilitar els espais de diàleg i reflexió per generar aquest empoderament. La joventut és un motor de canvi i de transformació social i la participació és la eina imprescindible per a fer-la possible.

En aquest sentit, coneixent les dificultats que existien per poder trobar locals de votació a Barcelona per celebrar el referèndum del passat 1 d’octubre, el CJB va expressar la seva predisposició per obrir les portes de l’Espai Jove La Fontana com a espai per a que les persones del Districte de Gràcia poguessin votar, responent al seu paper com a col·legi electoral. Afortunadament, la jornada electoral es va poder celebrar sense incidents a l’EJLF, situació que no es va donar a altres col·legis electorals de la ciutat. Per aquest motiu, el CJB va expressar el seu rebuig a la resposta desproporcionada de l’Estat Espanyol i a les agressions contra la ciutadania que, de manera pacífica, reivindicava el seu dret a vot.

Les actuacions del l’Estat que van seguir als fets del dia 1 d’octubre van agreujar la situació: l’empresonament del President de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, del President d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i d’alguns membres del Govern de Catalunya, van fer escalar la situació de conflicte. Aquestes detencions tornen a posar de manifest la manca de voluntat per iniciar un diàleg i per resoldre la situació d’una manera no-violenta.

El punt més àlgid va arribar amb l’aplicació de l’article 155 i la directa intervenció dels comptes de la Generalitat i el bloqueig de les subvencions destinades a finançar els projectes d’un gran nombre d’entitats de Catalunya, entre elles el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el CJB, i moltes de les entitats juvenils membres, perjudicant de manera generalitzada a tot el moviment associatiu juvenil.

Lamentablement, el procés viscut en els últims mesos no ha fet més que degradar la qualitat democràtica del país i vulnerar els drets i llibertats dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

Per tots els motius esmentats, el Consell de la Joventut de Barcelona es proposa:

  • Condemnar la passivitat de la comunitat internacional davant les agressions constants a la llibertat d’expressió i la democràcia que exerceix l’Estat Espanyol sobre els seus pobles, especialment sobre el poble català.
  • Animar a l’associacionisme juvenil a seguir reivindicant els seus drets.
  • Rebutjar la violència i la vulneració dels Dret Humans que ha patit la ciutadania en la defensa del seu dret a la democràcia.
  • Instar als partits polítics a desencallar la situació actual per poder configurar un nou govern.
  • Instar al futur Govern de Catalunya a seguir lluitant per garantir el dret  a l’autodeterminació a través del diàleg i la negociació.

Secretariat del CJB

Contingut relacionat