Notícies

Resolució per un alliberament LGBTI+ lliure de normativitats i interessos econòmics i polítics

19 març 2018

imatge resolucionsDes del Secretariat del CJB, i en nom del grup de treball LGBTI+ i les persones del col·lectiu que hi participen als nostres espais, volem reivindicar la necessitat d’un alliberament lliure de perpetuacions heterocentristes, opressions per gènere, classe o ètnia, i referents patriarcals i normatius.

El 28 de juny commemora els fets de StoneWall del 1969, una revolta del col·lectiu LGBTI+ contra l’opressió a la ciutat de Nova York i la violència sistemàtica i arbitrària de la policia local contra les persones que assistien als locals d’ambient del carrer Christopher Inn. Una revolta liderada per dones trans* i llatines, però en la que cabia tothom.

Al CJB ens considerem hereves d’aquestes dones trans*, dels transvestits, de les persones amb gènere fluid, amb un tercer o amb cap, de les lesbianes negres i de les persones transgènere i musulmanes, de qui conviu al mateix temps amb la diversitat afectivosexual i amb la diversitat funcional, de les bisexuals obreres, de qui s’ha de dedicar al treballs sexuals, de les persones seropositives, de qui va patir als camps de concentració i de qui va morir a les presons. I de qui encara lluita i mor avui en dia.

És per això que rebutgem el procés de pinkwashing que viuen les nostres institucions, on es fan concessions paternalistes i merament estètiques al col·lectiu LGBTI+ només per aconseguir vots i no per solucionar les desigualtats des de l’arrel. Rebutgem l’homonacionalisme, un discurs que fomenta la xenofòbia amb l’argument fal·laç que els nostres governs defensen els drets del col·lectiu de les agressions de persones migrades. Rebutgem el gaycentrisme, que perpetua el patriarcat al nostre moviment inoculant l’estereotip d’home blanc cisgènere ric i “sense ploma” com a referent i líder de les persones LGBTI+. I rebutgem, per suposat, la colonització i comercialització de les nostres identitats, així com als polítics i empresaris que veuen la jornada d’alliberament com un espai de negoci, una manifestació lucrativa però no reivindicativa, una forma de generar marca i atraure turisme, però sense integrar al col·lectiu més enllà d’aquest dia.

El 26 de juny de 1977, a les Rambles de Barcelona, va tenir lloc la primera protesta al carrer per reivindicar l’amnistia de totes les persones LGBTI+ empresonades durant la dictadura, la legalització de les associacions LGBTI+ i, sobre tot, la derogació de la “Llei de perillositat i rehabilitació social” que criminalitzava la “dissidència afectivosexual i de gènere”. Aquesta manifestació és el nostre referent i, per això, des del CJB reivindicarem els actes convocats per la Comissió Unitària 28 de Juny. Una comissió associativa, veïnal, interseccional, intergeneracional, antimilitar i feminista. Una comissió, en definitiva, acord amb els nostres valors.

Exigim el dret a dissentir de la norma sense que això comporti violència ni exclusió. A que se’ns reconeguin plenament els nostres drets en igualtat amb la resta de la ciutadania independentment de les nostres orientacions afectivosexuals i les nostres identitats i expressions de gènere. A tenir referents diversos i a que siguin visibles i respectats socialment. I exigim, també, el dret a celebrar-ho. Perquè el nostre alliberament és una festa, sí, i continuarà sent-ho. Que no ens obliguin a escollir, reivindiquem i celebrem!

Per això el CJB es compromet a:

  • Participar de la Comissió Unitària 28 de juny.
  • Assegurar que els actes tant públics com interns incloguin una perspectiva interseccional i diversa.
  • Incidir per a què les reivindicacions del col•lectiu LGBTI+ siguin utilitzades en el seu favor i no en el benefici polític o econòmic d’altres.

El CJB demana:

  • A l’Ajuntament de Barcelona, que es comprometi a promoure activitats per fer visible la lluita de les persones LGBTI+ i les seves reivindicacions.
  • Que les persones LGBTI+ i la seva causa no siguin utilitzades com a mètode de promoció sense portar a terme accions reals per a millorar la seva qualitat de vida.
  • Als medis de comunicació, que incloguin perspectives més diverses de les persones LGBTI+, fugint de la normativització i els estereotips.
  • A la població jove, en general, que reflexioni sobre els objectius de les celebracions festives i les persones beneficiàries.

 

Secretariat CJB

 

Contingut relacionat