Notícies

Un trimestre més, superant màxims històrics

29 gener 2013

joves i aturRecentment, l’Observatori Català de Joventut ha publicat el resum de l’Enquesta de Població Activa (EPA) centrat en la situació de la població juvenil de Catalunya durant l’últim trimestre de l’any 2012 i com ha canviat en un any. L’informe es centra en analitzar la situació en els àmbits del treball, l’atur, la formació i l’emancipació.

Sona bastant tòpic, però les dades parlen per sí soles. De fet, més que parlar comencen a alarmar-nos quina és la greu situació que s’està donant.Si comencem per les menys dramàtiques, hem de parlar de les que tenen a veure amb les i els joves que disposen d’un treball. De tots els contractes signats per joves durant els últims mesos del 2012 un total de 49,6% eren temporals, mentre que si revisem els de la població adulta només un 13% del total de contractes, ho eren. Aquesta abismal diferència, s’explica entre altres coses, perquè la majoria de contractes que s’han signat entre la població juvenil són en el sector de serveis.

Tot i que aquestes dades són dolentes, passen desapercebudes quan passem a revisar les que ens donen els registres d’atur catalans de l’últim trimestre del 2012.

  • La taxa d’atur de joves entre 16 i 29 anys és del 38,4%.
  • La taxa d’atur de joves entre 16 i 24 anys és del 52,1%.
  • Respecte el final de l’any 2011, l’atur ha pujat un 6,7%.
  • La meitat de joves que aturats, fa més d’un any que es troba en aquesta situació.
  • Els subsidis i prestacions d’atur només han cobert el 16,5% de joves.

Quan la taxa d’atur que afectava joves de 16 a 24 anys va arribar al 50%, ja vam posar el crit al cel. Sembla, però, que no hi ha màxims prou alts en aquesta crisi, i aquelles dades s’han vist superades. Les acompanya una taxa més que greu en l’atur de joves entre 16 i 29 anys que ja frega el 40%. I per si això fos poc, veiem com les ajudes no arriben a gran part d’aquesta població, i com l’atur de llarga durada comença a ser molt comú, amb el llastre emocional i en pèrdua de competències que implica aquesta situació.

En conseqüència, la taxa d’emancipació juvenil ha retrocedit fins als valors de l’any 2003 arribant a un 25,8 %, disminuint en només un trimestre un 2,2%. Això mostra, com una gran quantitat de joves es veuen obligats a retornar a casa els seus pares degut a la situació que pateixen.

Malgrat tot, o de fet, com a conseqüència d’aquesta palesa dificultat de poder trobar una primera feina, moltes i molts joves estan allargant la seva època d’estudis fent pujar la xifra en un 10,4% des dels últims 4 anys.

Veiem un trimestre més, com s’agreuja la situació d’un sector de la població que n’hauria de ser un dels motors. Estem veient dia rere dia com aquesta empitjora davant la passivitat d’accions de bona part de l’administració.

Si que trobem un reconeixement de la gravetat de la situació i s’anuncien tímides mesures com la que avui ha fet pública la ministra de treball, consistent en fer rebaixes en la cotització a la seguretat social per part de joves emprenedores i emprenedors. Mesures, que, repetim no són suficients ni afecten al gruix de la població juvenil ja que a banda del sector que opta per treballar autònomament, calen accions dirigides a totes i tots aquells joves que busquen treballar per compte aliè

Contingut relacionat