Notícies

Valoració del CJB del Dia Internacional de l’Accessibilitat Universal

24 juliol 2017

 

Logo CJB fons blanc 300x300 jpgArran de la presentació de la campanya de l’Aliança pel Dia de l’Accessibilitat, encapçalada per l’Ajuntament, la Fundació FC Barcelona, l’Obra Social la Caixa i Map for all, el Consell de la Joventut de Barcelona fa la valoració següent. Es destaca la implicació de grans entitats de la ciutat en una iniciativa de promoció de l’accessibilitat i del disseny universal. El suport de les esmentades entitats permet aconseguir un impacte social i econòmic important en els avenços per tal de garantir l’accessibilitat universal.

Cal recordar, però, que les iniciatives relacionades amb la promoció de l’accessibilitat demanen el consens de molts d’actors socials. En aquest sentit, és desencertat que assumeixin el lideratge de la iniciativa entitats financeres, esportives o una empresa d’aplicacions. Per descomptat, el CJB valora i respecta la feina d’aquestes entitats. Es critica el model participatiu de l’Ajuntament i se li exigeix que prioritzi les associacions del sector de la diversitat funcional en la definició, en el lideratge i en l’execució de les actuacions que dugui a terme.

En darrer lloc, es demana a l’Ajuntament que la seva acció en matèria d’accessibilitat s’adigui amb la realitat social i jurídica del col·lectiu. La Llei 13/2014 d’Accessibilitat reconeix el disseny universal i garanteix un marc per a la seva implementació. Els ens municipals tenen l’obligació d’elaborar plans d’accessibilitat i Barcelona, malauradament, no en disposa. Així doncs, un objectiu útil i necessari és concretar un pla d’accessibilitat que suprimeixi les barreres de forma efectiva, abans de dur endavant propostes de gran impacte mediàtic però, de moment, d’eficàcia dubtosa.

Llegeix el comunicat en pdf!

 

Contingut relacionat