L’àmbit de Feminismes i LGBTI+ del CJB penja d’un fil!

No arriben els 20.000€ corresponents al 2022 i en dubte el conveni per al 2023

Aquest any el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), a causa de la impossibilitat de tancar un conveni amb la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI, no tindrà finançament per la feina feta en l’àmbit de Feminismes i LGTBI+ durant l’any 2022.

El CJB és una entitat sense ànim de lucre que funciona majoritàriament a través de convenis amb l’Ajuntament de Barcelona. Actualment, desenvolupa més de 100 projectes en el marc de 10 convenis amb diferents àrees de l’Ajuntament. A part de l’impuls de la part política de l’entitat, el Secretariat, el CJB compta amb un equip tècnic de 8 persones.

El CJB fa més de 10 anys que té conveni amb la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI. Fins ara, aquest conveni ha tingut una dotació de 20.000 euros anuals destinats a pagar el sou d’una tècnica de Feminismes i LGBTI+ i els projectes de l’àmbit. Alguns d’aquests són el programa de formació Batolla el Masclisme, la participació en la Xarxa de Transicions Feministes, la coordinació del protocol d’actuació del Punt Lila de la Lali Jove, la revisió del protocol de violències del CJB o la programació de la setmana de la dissidència afectivosexual i de gènere.

Tot això ho hem fet gràcies a la participació de les entitats juvenils de Barcelona, però també necessitem recursos i suport per a poder continuar treballant, teixint xarxa i esdevenir definitivament un espai de referència per a l’associacionisme juvenil de la nostra ciutat. 

Aquest 2023 ens trobarem amb moltes dificultats per desenvolupar aquests projectes: la setmana passada l’Ajuntament ens va comunicar que no s’ha pogut aprovar el conveni de Feminismes i LGBTI+ i que, per tant, no rebrem aquesta dotació de 20.000€ per tota la feina feta el passat 2022.

Ja fa temps que des del CJB reclamàvem que s’inclogués el conveni de Feminismes i LGTBI+ com a conveni nominatiu i no com a subvenció extraordinària, ja que 10 anys de treball conjunt amb l’Ajuntament no tenen res d’extraordinari. D’aquesta manera, s’hauria evitat el que ha acabat passant: que el CJB, sobtadament, es quedés sense finançament per a desenvolupar els projectes d’aquest àmbit.

Els últims anys, l’Ajuntament de Barcelona ha estat rebent múltiples denúncies i querelles, especialment a l’Àrea de Drets Socials, per suposades irregularitats en l’adjudicació de subvencions. Darrere d’aquestes denúncies hi ha diverses entitats fantasma, fons d’inversió i lobbies econòmics que han iniciat una guerra judicial de desgast contra l’Ajuntament que ha repercutit directament en les entitats que duem a terme projectes socials i treballem diàriament pels drets i la justícia social. Amb tot això s’ha generat un clima de qüestionament i s’ha estigmatitzat la tasca social de les entitats, encara més del que habitualment ja passa amb les associacions juvenils. 

En aquest context, ens hem trobat que no s’ha pogut aprovar el conveni amb la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI. Un conveni que fa més de 10 anys que s’aprovava. 

Aquesta situació compromet i dificulta el desenvolupament correcte l’àmbit de Feminismes i LGBTI+ i del CJB i implica la pèrdua del finançament per una feina ja feta el passat 2022. Donat que som una entitat sense ànim de lucre, no tenim recursos per fer front al forat pressupostari que això suposa, de manera que l’estabilitat financera de l’entitat queda compromesa. Són diverses les entitats que s’han trobat en aquesta situació. 

Tot i que actualment s’està treballant de forma conjunta amb l’Ajuntament per a trobar una solució de cara el 2023, volem denunciar també que des del 4 d’octubre del 2022 hem patit ghosting administratiu per part de la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI. Malgrat les múltiples demandes, no hem rebut cap resposta a les nostres preguntes al voltant de l’estat de la gestió del conveni, més enllà d’assegurar-nos que no hi havia cap problema ni treballar proactivament per convocar una reunió. La comunicació de la impossibilitat de tancar un conveni, ha arribat quatre mesos tard, quan ja s’ha executat el primer trimestre de l’any 2023 i quan la resta d’entitats ja feia temps que n’estaven al corrent. 

Tot i que la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI coneixia aquesta circumstància des del desembre, no ha prioritzat comunicar-nos quina era la situació amb el temps d’antelació necessari per a poder avaluar una solució conjuntament. La manca de cura i de transparència en el procés de gestió ha estat constant els últims mesos.

Ja fa temps que des del CJB denunciem l’adultocentrisme i el paternalisme que patim, sobretot, des de les administracions. Les nostres lluites i les nostres demandes no són tingudes en compte i la feina que fem des de l’associacionisme juvenil no es pren seriosament ni es valora, i això només n’és una prova més: no se’ns ha tingut en compte.

Des del CJB estem convençudes i compromeses amb el projecte i la tasca social que realitzem i apostem fermament per treballar amb les entitats juvenils i totes les persones joves de la ciutat per a generar alternatives i construir col·lectivament espais de trobada crítics i transformadors. Ja fa anys que desenvolupem els nostres projectes, amb la col·laboració i suport de moltíssimes entitats i persones joves que han apostat per implicar-se en l’associacionisme juvenil de Barcelona i tenim intenció de continuar-ho fent. 

Per tot això, el Consell de la Joventut de Barcelona exigim: 

  • Que l’Ajuntament de Barcelona es responsabilitzi i repari el forat pressupostari que suposa per l’anualitat del 2022 i que va en detriment dels projectes del CJB.
  • Que es busquin mecanismes per garantir el finançament de l’exercici 2023 que ens permetin continuar desenvolupant l’activitat del CJB amb tranquil·litat. 
  • Que s’inclogui el Conveni de Feminismes i LGBTI+ al Conveni Únic amb l’Àrea de Drets Socials.
  • Que es garanteixi un sistema que faciliti i asseguri la correcta gestió dels convenis amb el CJB.
  • Que s’eliminin les actituds adultocèntriques i de menysteniment envers l’entitat i el seu equip polític i tècnic.  
Altres notícies i posicionaments relacionats
Feminismes i LGTBI+
8M: Les joves associades no ens aturem
Sortim als carrers contra el masclisme: tanquem!
Feminismes i LGTBI+
Feminisme gitano: antigitanisme patriarcal en un sistema paio i capitalista
...
Feminismes i LGTBI+
Batolla el masclisme: formació feminista per a col·lectius juvenils
Com podem incorporar la perspectiva feminista en el dia a dia de la nos ...

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.