Història

Descarrega’t el llibre “Consell de la Joventut de Barcelona 1980-2005: 25 anys de xarxa interassociativa juvenil 

cjb 1980El CJB va néixer l’any 1980, poc després de la creació de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament. Era el moment en que la Transició començava a esgotar-se per donar pas als primers ajuntaments democràtics, i hi havia un clima d’eufòria i de complicitat. Durant aquests anys, el principi que dominava les polítiques de joventut era la concepció que els i les joves havien de ser la punta de llança de la democratització de la societat. Però aquesta idea s’esvaí ben aviat. Els vuitanta amb tota la seva atrocitat van caure sobre la població juvenil: Un atur estructural brutal, morts per sobredosi de drogues, tribus urbanes, SIDA,… i un abisme d’incomunicació entre la gent jove que pujava i la generació dels seus pares i mares, que sovint era sociològicament franquista. La resposta institucional va tenir, aleshores, dues cares: La més assistencial, bàsicament perquè moltes persones joves queien en la marginació, algunes es morien, i la cosa s’havia d’aturar d’alguna manera; i la cara més lúdica, amb l’organització de concerts, de casals de joves i d’activitats de tot tipus. Per executar tot això l’Ajuntament es va dotar d’un instrument, el Pla Jove (1985) i va crear una macro Regidoria de Joventut. El paper que jugava en tot això el CJB, format per unes entitats juvenils que tot just sortien de la clandestinitat, era el d’interlocutor privilegiat i d’enllaç en la construcció d’un nou teixit associatiu. En qualsevol cas, el protagonisme absolut fou d’una Regidoria amb un pes molt gran dins l’organigrama municipal. La presència mediàtica del CJB era escassa i sovint feia d’acompanyant del Regidor.

Uns anys després passem a la Barcelona olímpica. La prioritat municipal era l’esport i les infraestructures. L’àrea de Joventut va arribar a desaparèixer durant un temps, i va començar una gran davallada dels pressupostos. Això va agafar al CJB a contrapeu, que passava una mala època a nivell intern, i va arribar a posar en perill la continuïtat del projecte.

cjb 1986A mitjans dels noranta però, el CJB va començar una nova etapa, que en certa manera encara dura, de creixement per etapes. En primer lloc es va fer un gran esforç per recuperar la confiança de les entitats en el projecte del CJB. Es va treballar a partir del consens i de la integració del màxim de sensibilitats, assolint una cohesió que donava un pes considerable a les propostes i als posicionaments d’un CJB que aleshores tornava a tenir interlocució amb una nova Regidora (Imma Moraleda, des del 1995). La segona etapa va ser la del reconeixement institucional. Es va posar en marxa la tasca de presència constant i activa en Consells Municipals de Participació, es van signar convenis amb diferents regidories (en el marc d’un conveni directe amb Alcaldia) per la gestió de programes, campanyes, activitats… El CJB es dota d’un equip tècnic eficient que el convertí en un exemple de gestió rigorosa. En aquesta etapa es van definir les línies estratègiques que a grans trets ens han portat a la situació actual. El CJB establí una complicitat amb una Regidoria ambiciosa que volia créixer i amb la qual fa front comú dins l’Ajuntament. Per últim, i aprofitant la celebració d’un congrés sobre joventut (“La nova condició juvenil i les Polítiques Afirmatives de Joventut”) que definí un nou discurs sobre joventut, el CJB va fer la seva aportació a través d’un document “Per unes veritables polítiques de joventut”, on es diagnosticava la realitat socioeconòmica de la gent jove i s’anticipava l’explosió de participació juvenil dels darrers anys.

cjb 1999L’any 1999 neix el projecte Barcelona Ciutat Jove (BCJ), que el CJB creà per dotar de continguts les polítiques de joventut des del moviment associatiu juvenil. El Projecte BCJ es composava d’un seguit d’instruments (“L’Estat de la Qüestió”, “El Punt sobre la J”, les Accions, les Jornades, els Premis,…) que el van fer possible fins avui.

Ja l’any 2000 van emergir uns nous moviments socials als quals el CJB va recolzar en una aposta estratègica de donar suport a noves formes de participació juvenil, més enllà de la seva concreció jurídica. Coincidint amb una nova davallada de la Regidoria de Joventut, ens trobem amb un CJB fort, àgil, representatiu i amb opinió pròpia. Aquí comença un creixement important en presència mediàtica que acaba convertint el CJB en el referent principal sobre joventut per a molts mitjans de comunicació.

cjb 2004Aquesta etapa acaba amb la celebració del Festival Mundial de la Joventut, que entre el 8 i el 14 d’agost de l’any 2004 va organitzar el CJB i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Aquest esdeveniment, que es celebrava per tercer cop, va aplegar prop de 10.000 joves de tot el món al Fòrum de les Cultures amb la voluntat de convertir-se en un gran punt de trobada. Durant la setmana que va durar el Festival es van celebrar centenars de debats, conferències, xerrades, visites, concerts, exposicions,. un munt d’activitats que foren un gran repte organitzatiu que el CJB va superar amb èxit.

Descarrega’t la “Memòria del FMJB 2004”5.38 Mb

cjb 2006L’any 2005 fou l’any de la celebració dels 25 anys del CJB, un aniversari que va servir per fer balanç i comprovar la maduresa que havia assolit l’entitat. Aquell any l’Ajuntament de Barcelona recuperava el Projecte Jove, un procés participatiu que culminaria en l’aprovació el Pla Jove 2006-2010 i en el qual el CJB hi va tenir un paper clau. A finals del 2006 també es celebrava la Marxa Educativa, una manifestació sense precedents que va aplegar totes les entitats de l’associacionisme educatiu barceloní per demanar més reconeixement a la seva tasca.