Notícies

Creus que el VIH es transmet per una picada de mosquit?

Categories: Articles i Informes Notícies Publicacions Uncategorized

05/12/2013

logo-portada

Durant el XVI Congrés Nacional de la Sida celebrat el passat mes de setembre a Barcelona es va presentar l’estudi “Evolució de l’estigma associat al VIH a Espanya entre el 2008 i el 2012” (elaborat per SEISIDA, la UNED i la EHU), que ens ajuda a copsar les actituds i l’estigma de la població espanyola envers el VIH.

Aquest estudi parteix de les dades recollides a l’informe “Creences y actituds de la població espanyola cap a les persones que viuen amb el VIH”, de la Fundación para la Investigación y la Prevención del Sida en España, que revelava que la població espanyola mantenia el 2009 unes elevades dosis de predisposició a discriminar, estigmatitzar i fins i tot criminalitzar a les persones VIH+ en base a les creences i actituds que associaven al VIH.

Dins aquesta sessió es van presentar les dades d’evolució d’aquest estudi en el període 2009-2012 i el principal fet a destacar és que tots els marcadors relacionats amb la discriminació i l’estigma cap al VIH i les persones seropositives han disminuït, amb excepció del relacionat amb la creença que una picada de mosquit pot transmetre el VIH (ho segueix pensant fins al 35% de la població!) i que quan la infecció es produeix com a conseqüència d’una relació sexual o pel consum de drogues la persona infectada “té el que es mereix” (ho pensa prop d’un 17% de la població!).

Les principals conclusions de la revisió de l’estudi presentat són les següents:

1. L’evolució de les actituds i creences cap a les persones que viuen amb VIH ha millorat.
2. Els sentiments de desgrat davant la presència de persones VIH positives i la demanda de polítiques discriminatòries han disminuït.
3. Es manté ferma la idea que quan la transmissió es produeix per l’ús de drogues o relacions sexuals la persona infectada s’ho mereix.
4. També es manté la creença que compartir un got o que una persona infectada tusi pot ser motiu per a que es produeixi una transmisión del VIH.
5. Encara que l’estigma s’hagi reduït, existeixen indicadors importants que ens haurien de mantenir alerta: prop de 7 milions (13’5%) d’espanyols demanen la publicació d’una llista de les persones VIH+ i el seu aïllament “per a protegir la salut pública”.

Destaca tambe, com a conclusió final, que “la important reducció dels fons des de l’any 2012 podria tenir un impacte negatiu en el futur, tant en la prevenció de la transmissió del VIH com en la reducció de la estigmatizació i la discriminació de les persones amb el VIH”, segons paraules de l’investigador Fernando Molero.

Per acabar, comentar-vos que SEISIDA també va presentar les dades d’un estudi sobre les actituds de la població espanyola sobre la realització de les proves del VIH. El podeu consultar aquí.

Contingut relacionat