Cuida’t i evita les ITS!

Com pots prevenir la transmissió d'aquestes infeccions

Com pots prevenir la transmissió d’aquestes infeccions?

  • Escolta el teu cos! Si notes canvis corporals ves immediatament al metge.
  • Fes-te les proves de les ITS com a mínim un cop a l’any.
  • Utilitza sempre condons, lubricant de base aquosa i guants de làtex.
  • Si comparteixes les joguines sexuals, cal posar-li un preservatiu com a protecció, diferent per a cada pràctica i per a cada persona que les fa servir.
  • Has d’estar vacunat/da de les Hepatitis A i B.
  • Tingues en compte que el risc de contraure el VIH s’incrementa després de la transmissió de qualsevol de les altres ITS.
  • I també a la inversa, l’existència d’una infecció de VIH pot agreujar qualsevol infecció d’una altra ITS.
  • Si tens una infecció, tu decideixes si ho comuniques a la teva parella i/o companys/es sexuals, però evita qualsevol relació sexual fins que el tractament tingui èxit.

 

Has de saber que…

salut

Els preservatius són el mètode més efectiu en la protecció de les Infeccions de Transmissió Sexual i, a més, són un dels diversos mètodes anticonceptius que existeixen, d’elevada fiabilitat si se’n fa un ús correcte i sense contraindicacions. Generalment estan elaborats amb làtex però, per aquelles persones al·lèrgiques a aquest material, n’hi ha també de poliuretà. Existeixen preservatius masculins i femenins, que tenen la funció d’evitar que els fluids (semen, sang, fluid vaginal) entrin en contacte amb les mucoses (sobretot mucosa anal, vaginal i gland). Si tens dubtes sobre com utilitzar-lo, fes clic aquí. Hem de gaudir d’un sexe més segur!

 

Els guants de làtex serveixen per evitar el contacte de la mà amb les mucoses de la vagina o de l’anus, evitant el risc de transmissió d’ITS en cas de ferides.

Com et dèiem, és important conèixer el teu estat de salut, encara que utilitzis mètodes de prevenció. Per això, si has tingut relacions sexuals amb cert risc, no et quedis amb el dubte i fes-te la prova de detecció del VIH i altres ITS.

També pots demanar que es tingui en compte a les analítiques generals al teu Centre de Salut. En el cas de les Hepatitis A i B, encara que hagis seguit el calendari regular de vacunes, pots demanar que també es valori si la quantitat d’anticossos present al teu cos assegura una correcta prevenció. En cas que no sigui així, pots rebre una vacuna de “recordatori” d’ambdues Hepatitis. Això no passa amb l’Hepatitis C, que no té vacuna i es transmet en el contacte sang a sang. Una raó més per utilitzar els mètodes de prevenció de barrera!