Viu i gaudeix el sexe!

Per sexe entenem les diferències biològiques entre homes i dones associades al nostre aparell reproductiu. Però més enllà d’aquest component anatòmic, el sexe es refereix també a l’acte sexual o les relacions sexuals, que són els comportaments afectius entre dues o més persones, independentment del seu sexe, que poden acabar o no en coit. Per pràctiques sexuals, doncs, entenem totes aquelles qüestions que fan referència a aquestes relacions.

il-lustr-3Per altra banda, totes i tots tenim coneixement de la sexualitat, si bé sovint ens costa de definir i, generalment, solem evitar parlar-ne. La sexualitat ens acompanya tota la vida, des que naixem. Té diferents dimensions (emocional i afectiva, la del plaer, la reproductiva) i és una manera d’expressar-nos i comunicar-nos, de gaudir amb nosaltres mateixos/es i amb altres persones. La sexualitat de cada persona és única i no hi ha manuals per a viure-la. Aprenem contínuament, provant a poc a poc i experimentant.

En les teves primeres relacions pot ser que sentis certa inseguretat… és normal! A tothom li ha passat el mateix. A més, la imatge que es dóna de la sexualitat a les pel·lícules i a la tele és completament artificial, plena de tabús i reduïda al coit (còpula o unió sexual, en la que existeix penetració, sigui vaginal, anal o bucal) o a l’orgasme. I en realitat hi ha moltes possibilitats i maneres de besar, acariciar, jugar i obtenir i donar plaer! La clau per a tenir una sexualitat plaent és una bona comunicació, preguntar i explicar. Parlar-ne al principi pot fer vergonya, però si ens deixem anar és molt més divertit. I hem de tenir en compte que, perquè hi hagi qualsevol tipus de relació sexual, tothom hi ha d’estar d’acord!

Totes les persones disposem d’una sexualitat pròpia, que construïm al llarg de la nostra vida. Cadascú pot tenir una orientació sexual diferent, gaudir de més o menys impulsos sexuals, tenir relacions sexuals diverses o limitar aquestes només a les relacions amoroses. La sexualitat és tan variada com persones hi ha, ja que tots i totes tenim una manera particular d’expressar-nos i de relacionar-nos amb les altres persones i amb l’entorn. El sexe, no es relaciona només amb els genitals. Una mirada, un petó o una carícia poden ser igual o més plaents.

Precisament, en qualsevol relació sexual és important que tinguem en compte el “petting”, terme que engloba certs jocs sexuals: carícies, petons, estimulació mútua, etc., però no inclou les relacions sexuals amb penetració. Ens pot ajudar a conèixer més el nostre cos i el de l’altre/a, a identificar sensacions pròpies i de la parella, en definitiva, a gaudir i millorar aquest procés d’aprenentatge que impliquen les relacions sexuals compartides.

En tot cas, sexe i amor no han d’anar sempre agafats de la mà, i ha de ser cada persona qui lliurement decideixi i visqui la seva pròpia sexualitat, sent un dret universal i que ningú ha de perdre. Això sí, sempre vivint-la de la manera més saludable possible, amb cura cap a l’altra persona i tenint en compte els riscos que existeixen.