Notícies

Quin sentit té un Consell de Joventut?

Categories: Notícies

17 de març de 2015

foto(4)Quin sentit té un Consell de Joventut?

Roger Puig, ESPLAC

Ha falta de ser jo un gran defensor dels Consells de Joventut, crec que si que hi ha força motius per desitjar un consell de joventut a qualsevol comunitat.

Primerament, cal dir, que hem de defugir qualsevol intenció d’occidentalitzar les relacions entre les associacions de Tànger (o qualsevol altre lloc) i fugir de les relacions imperialistes de les quals ja se n’ocupen les meravelloses empresses del capitalisme. No obstant, això no treu que pugem cooperar i compartir bones pràctiques.

Quina hauria de ser la gràcia de tenir consells?

Recordeu allò de “La unió fa la força”? Doncs quasi que ja ho diu tot. Les associacions són (o hauríem de ser) un reflex de les seves societats i catalitzadores de canvis i democràcia i no hem refereixo a l’ANC ni a OMNIUM, sinó a que les associacions sovint som les que treballem en direccions realment populars i que responen a neguits i necessitats de les nostres comunitats. Doncs unes associacions més enfortides i articulades a través d’una xarxa capaç de ser una veu forta i clara de cara a l’administració és un dels nostres objectius. Això si, quan parlem de cara en fora, de cara en dins la cosa canvia. El suport que una xarxa pot donar a les seves entitats, i el suport que es poden donar entre elles mateixes es una mina d’or a explotar per qualsevol associació. Compartir recursos, discurs, eines, espais i activitats pot ser un motor imparable que ajudi a les associacions a créixer i a enfortir-se sense parar.

Per això, la nostra tasca allà ha de ser la de compartir el nostre funcionament i proporcionar eines a la Xarxa d’entitats de Tànger per tal de que construeixin (ha petició seva) la seva pròpia xarxa d’entitats d’acord amb la seva realitat i les seves necessitats.

Això a través de formacions i intercanvis de pràctiques durant l’any 2013-2014-2015, i qui sap si això s’estendrà a algun altre lloc. Si més no, el model CJB (amb tot lo bo i lo dolent també) interessa mes enllà de la ciutat comtal, i les entitats (educatives majoritàriament) estem decidides a ajudar a altres comunitats i a enfortir el seu moviment associatiu si així ho demanen, ja que si “sols el poble salvarà el poble”, són les associacions qui han d’ajudar a les associacions… I quant més lluny tinguem les mans de les institucions del nostre projecte… millor. No perquè sí, sinó perquè ens hem trobat masses vegades lleis, projectes de llei, mesures de govern, plans d’actuació, i infinitat de limitacions fetes des de un despatx per algú que no coneix el camp, el territori, les necessitats i les metodologies necessàries. Començant la casa per la teulada o reduint les problemàtiques a solucions simplistes i assistencialistes, per això, millor que siguem les entitats les que aportem aquest component de realitat a aquests projectes de cooperació, ja que som nosaltres les que podem afegir un 21% de valor afegit de debò, positiu i constructiu en aquests projectes, perquè som nosaltres les que estem dia a dia dedicant esforços a enfortir el teixit associatiu popular.

Captura de 2015-03-19 12:18:26

Roger Puig – ESPLAC

Contingut relacionat