Notícies

#2 Diàlegs per la Pau – Crònica de la xerrada sobre Palestina

Categories: Dialegs per la pau Recursos

4 de desembre de 2015

El passat 30 de Novembre vam realitzar la segona sessió del cicle de xerrades per la pau “Diàlegs per la pau” en motiu del Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí (29 de Novembre). Aquesta vegada la nostra mirada va viatjar fins a Palestina de la mà de dues entitats: JUNTS, l’Associació Catalans de Jueus i Musulmans i del BDS Catalunya, la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions. Dues perspectives diferents que treballen de manera complementària per la causa palestina. L’Aritz ens va introduir en la història del poble palestí, ens va explicar detalladament el procès colonitzador del territori per part de l’Estat d’Israel així com la complicitat internacional que va legitimar aquestes accions. L’Alys ens va explicar en què consisteix la Campanya BDS, un projecte internacional proposat i liderat pel poble palestí i que consideren com a l’única via no violenta fins que Israel no assumeixi les seves responsabilitats i acompleixi els acords internacionals:

  1. Finalitzar la seva ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destruir el Mur.
  2. Reconèixer els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat.
  3. Respectar, protegir i promoure el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

Per últim en Laurent Cohen, representant de JUNTS, va explicar d’on sorgeix l’entitat a la qual pertany i com neix l’acord entre musulmans i jueus. Va fer èmfasi en la necessitat d’entendre que no es tracta d’un conflicte, ni d’un conflicte religiòs o ètnic. L’Estat d’Israel fa ús de l’argument religiòs per tal legitimar la seva ocupació però en Laurent va insistir en que hi ha comunitats de musulmans i jueus arreu del món que es posicionen en contra de que es faci ús de la seva religió per legitimar agressions.
Durant la xerrada es van recomanar un seguit de recursos bibliogràfics per a les persones interessades en aprofundir en la història de la colonització:

  • Orientalisme, Edward Said
  • Història de la Palestina Moderna, Ilan Pappé
  • La invención del pueblo judío, Shlomo Sand
  • Palestina, ocupación y resistencia, Salah Jamal

Per últim, des de l’entitat Pau Sempre envien cada any una brigada de persones joves interessades en anar a Palestina, conèixer de primera mà la realitat, les principals organitzacions i moviments. Si alguna persona està interessade en participar poden contactar a travès del correu: pausempre@gmail.com

Contingut relacionat