Notícies

El CJB aprova una resolució en favor al respecte pels drets humans a Palestina

Categories: Notícies Recursos

14 de març de 2016

A la passada Assemblea General Ordinària del Consell de la Joventut de Barcelona el Grup de Treball de Cooperació va presentar una resolució en favor al respecte pels drets humans a Palestina que contemplava l’adhesió del consell a la Coalició Prou Complicitat amb Israel, plataforma que està liderant la lluita no violenta en solidaritat amb el poble palestí. La resolució presentada va ser aprovada per les entitats del moviment associatiu i juvenil de la ciutat de Barcelona.

RESOLUCIÓ EN FAVOR DEL RESPECTE DELS DRETS HUMANS A PALESTINA

El Consell de la Joventut de Barcelona té una llarga tradició de treball i cooperació amb Palestina, tant en projectes de sensibilització i educació pel desenvolupament com en el propi territori. La intenció del CJB és retrobar-nos amb el camí iniciat fa uns anys, concretament el 2007 amb el projecte «Les Associacions Juvenils Trenquem Fronteres» que va agermanar el Consell de Joventut de Nablus amb el de Barcelona. Aquesta col·laboració va acabar materialitzant-se en la creació de la coordinadora “Amb Palestina al Cor” que aglutinava algunes de les ONGs i moviments socials de Catalunya que treballaven per sensibilitzar l’opinió pública catalana amb l’objectiu de promoure la solidaritat activa vers la població palestina, denunciar la vulneració dels drets humans per part de l’estat d’Israel i pressionar per que polítics i institucions d’àmbit nacional, estatal, europeu i internacional es posicionin ferma i decididament en defensa dels drets legítims del poble palestí, sota la base d’assolir una pau justa i duradora al Pròxim Orient.

A partir de 2011 la xarxa “Amb Palestina al Cor” acaba donant pas a la “Coalició Prou Complicitat amb Israel”. Aquesta plataforma neix amb la intenció de ser un espai de coordinació de moviments socials, col·lectius, organitzacions i persones que lluiten per trencar la complicitat de les institucions i empreses catalanes en la violació dels drets del poble palestí, promovent la solidaritat de la ciutadania amb Palestina, conscienciant-la i oferint-li vies d’acció. La Coalició treballa per difondre diverses accions, entre les quals es troba el Boicot, Desinversions i Sancions (BDS), una estratègia inspirada en les lluites contra l’apartheid a Sudàfrica i el moviment pels drets civils als EUA, i que ha estat promocionada internacionalment per la societat civil palestina com una via noviolenta per acabar amb les vulneracions constants dels Drets Humans per part de l’Estat d’Israel.

El boicot va dirigit a productes i companyies, tant israelianes com internacionals, que treuen profit de la violació dels drets a Palestina, així com entitats culturals, acadèmiques o esportives que contribueixen a donar un missatge de normalitat a la situació viscuda en aquell territori. Les desinversions pretenen desfer pactes i agermanaments i encoratjar a les companyies a exercir la pressió necessària per a la resolució pacífica del conflicte. Les sancions s’articulen des d’una campanya política que es prepara per tal que governs, Estats i cossos diplomàtics sancionin a Israel per la vulneració dels tractats internacionals i per no respectar els Drets Humans.

Enguany farà 69 anys del Pla de Partició de les Nacions Unides que va donar lloc a la creació de l’Estat d’Israel i de la Naqba -l’expulsió i la despossessió de centenars de milers de palestins de les seves terres i llars-. Les vulneracions dels drets humans, la neteja ètnica i les polítiques d’apartheid són sistemàtiques i en els últims anys la situació s’ha agreujat amb l’augment de violència i repressió. A mesura que el conflicte entre Israel i Palestina s’allarga, les diferents resolucions i acords de pau que han intentat buscar una solució al conflicte, s’allunyen i es silencien. La Carta de les Nacions Unides, les més de 90 resolucions emeses per la ONU -Resolució 181 sobre el Pla de Partició, Resolució 194 sobre el dret al retorn de les persones refugiades, Resolució 2851 que demana a Israel rescindir l’ocupació de territoris, l’establiment d’assentaments i les pràctiques de tortura i de càstig col·lectiu, entre altres-, el Quart Conveni de Ginebra, els Acords de pau d’Oslo i l’opinió de la Cort Internacional de Justícia, són ignorats per part de l’Estat d’Israel que viola sistemàticament la legislació internacional, i per la comunitat internacional que esdevé còmplice de la situació.

Per fer front a la impunitat amb que s’estan succeint les vulneracions de drets humans de la població palestina, aquesta decideix fer una crida a la xarxa de suport internacional per reivindicar a través de la lluita no violenta que Israel compleixi amb el dret internacional. Cal que finalitzi l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades a partir del juny de 1967 amb la conseqüent destrucció del mur, es reconeguin els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat, i es respecti, protegeixi i promogui el dret del les persones refugiades palestines a tornar a les seves llars i terres tal i com estableix la resolució 194 de la ONU.

És per tots aquests motius, que el Consell de la Joventut de Barcelona, plataforma interassociativa que promou la cultura de pau a nivell local i internacional incidint en el foment de l’associacionisme i la participació com a eina i motor per a la transformació social, es compromet a:

  • Donar suport a l’ús d’estratègies noviolentes a fi d’acabar amb el conflicte armat entre Israel i Palestina.

  • Adherir-se a la Coalició Prou Complicitats amb Israel i a totes les campanyes que aquesta xarxa encapçala.

  • Seguir treballant amb altres pobles i territoris oprimits que, amb mètodes noviolents, lluiten per a la defensa dels Drets Humans i el seu reconeixement internacional.

Contingut relacionat