Notícies

Conferència Sàhara Rise als campaments de refugiats de Tinduf

Categories: Notícies Sàhara

26 de març de 2018

El CJB, present a la conferència internacional per traçar noves estratègies de resistència civil al conflicte sahraui

DSC_0515El CJB va participar durant els dies 25, 26 i 27 de febrer a la conferència Sàhara Rise celebrada als campaments de refugiats sahrauis.

La conferència, que tenia com a objectiu traçar una nova estratègia internacional de resistència civil no violenta que doni un gir a la situació estancada del conflicte sahraui, ha estat impulsada per diferents organitzacions del Sàhara Occidental i ha comptat amb la participació de sahrauis dels territoris ocupats, dels campaments de refugiats, així com de la diàspora.

A la conferència, que també tenia l’objectiu de fer una crida internacional per l’acció conjunta contra l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc, han participat diferents organitzacions internacionals i experts. Durant el panel d’experiències internacionals de resistència civil no violenta, es van parlar de l’experiència de la lluita sud-africana contra el règim de l’Apartheid, de l’experiència palestina i l’eficàcia del BDS com a model de lluita contra l’ocupació d’Israel, o de l’experiència de Tunísia en la lluita civil no violenta a favor dels Drets Humans i la llibertat.

Durant les jornades, es van realitzar diversos tallers a on es va parlar de diferents temàtiques sobre les quals es podia centrar l’estratègia de resistència civil no violenta; drets humans, recursos naturals, Intifada i recursos naturals. Els grups de treball van decidir finalment centrar els esforços en una campanya estratègica per abolir l’espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental, que veu un suport fonamental a les últimes victòries aconseguides que reconeixen la sobirania saharaui davant els seus béns i recursos naturals, com la sentència del Tribunal Suprem de Sud-àfrica o la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Un altre acord fonamental va ser seguir lluitant i treballar unitàriament per la llibertat dels presos polítics saharauis.

Durant les diferents xerrades i debats, va quedar palesa l’important rol dels i les joves saharauis en la transformació del conflicte. El CJB va tenir diverses converses amb organitzacions sahrauis juvenils, per a definir línies d’acció futures que posin al centre a la joventut dels campaments de refugiats.

El CJB dóna suport al referèndum d’autodeterminació del poble Saharaui

El dia 26 de febrer, els assistents a la conferència, vam participar en l’acte simbòlic de la celebració del referèndum d’autodeterminació al centre de la wilaya de Smara, denunciant els 134 anys d’ocupació del poble saharaui: 92 com a colònia espanyola i 42 d’ocupació marroquí.

DSC_0492

Hassanna Aalia, activista saharaui, participant en el referèndum simbòlic d’autodeterminació

Recordem que el poble sahraui ha tractat de superar el conflicte polític al llarg de la seva història a través de diverses estratègies. Després de la retirada d’Espanya, l’ocupació per part del Marroc l’any 1975, va provocar la marxa de milers de saharauis, que avui dia segueixen subsistint en condicions precàries als camps de refugiats al desert d’Algèria. D’altres, romanen al territori ocupat en un clima d’absoluta repressió. L’any 1991 va finalitzar un conflicte bèl·lic amb la promesa de les Nacions Unides de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació un any més tard. Des de les hores, les institucions internacionals han estat incapaces de forçar una solució a la crisi política i humanitària a la que està sotmès el poble saharaui. Això no obstant, els esforços del Frente Polisario per una via diplomàtica per resoldre la situació i de les mobilitzacions socials en els territoris Ocupats per Marroc han estat constants.

El CJB surt de la conferència del Sàhara Rise amb un compromís encara més ferm de seguir lluitant i treballant per la sobirania i la llibertat del poble saharaui.

Sàhara lliure! Sàhara hurra!

7 Comments

buy xanax 3mg no prescription

I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet
I never found any interesting article like yours.
It is pretty worth enough for me. Personally, if
all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

affordable bath bombs

Howdy I am so grateful I found your site,
I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos
for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds,
so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

ESTA offdicial

Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site,
how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.

I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Contingut relacionat