#1 Jove, tens dret a tenir un contracte

jo-hi-tens-dret_1EXPLICACIÓ

En moltes ocasions les empreses ofereixen llocs de feina sense contracte i paguen de manera irregular. El que has de saber és que aquest tipus de llocs de treball no compten amb les garanties que comporta tenir un contracte. En general, si no es disposa de contracte s’està fora del marc legal existent -no sotmès a l’Estatut dels Treballadors, al conveni col·lectiu, ni a cartes de relacions laborals pròpies-. Sense un contracte no tens assegurada la cotització a la seguretat social, l’atur, la baixa, ni les vacances; és a dir, no tens cap de les garanties i cobertures laborals. En aquest cas és l’empresari o empresària qui està cometent una irregularitat.

Si les teves tasques dins l’empresa són pròpies d’un lloc de treball, i no es tracta d’una estada en pràctiques no laborals, pots reclamar disposar d’un contracte laboral. Si no se’t concedeix el contracte pots interposar una denúncia i fer que es personi un inspector o inspectora al teu lloc de treball.

Sense un contracte de treball ets invisible a ulls de l’administració, de manera que si desitges denunciar el teu cas, hauràs de demostrar que realment estàs desenvolupant tasques productives al teu lloc de treball. Per a fer-ho recull totes les proves possibles (resguards bancaris, correus, missatges i testimonis, etc.)

  • Com pots fer la denúncia?

És important saber que pots solucionar el conflicte en el propi centre de treball a través dels òrgans de representació legal de les persones treballadores. També pots optar per posar-te en contacte amb qualsevol sindicat per rebre assessorament abans d’iniciar qualsevol procés de denúncia.

Pots interposar una denúncia a qualsevol de les oficines del Servei d’Atenció i Informació Ciutadana de les Inspeccions Territorials de Treball de Catalunya. Trobaràs tota la informació necessària a l’apartat «Inspecció del Treball» de la pàgina web del Departament d’Empresa i Coneixement.

Si tens qualsevol dubte sobre temes laborals tens a la teva disposició l’Assessoria Laboral que s’ofereix als diferents Punts d’Informació Juvenil de Barcelona. A més, si estàs buscant feina i necessites ajuda, també podeu accedir al servei de coaching laboral, on t’acompanyaran durant tot el procés de cerca de feina!