Notícies

Comunicat CJB: Sobre la política d’orientació laboral de la Xarxa de PIJ de Barcelona

Categories: Món laboral

6 de novembre de 2012

Des del CJB lamentem la presència de representants d’Empreses de Treball Temporal (ETT) per potenciar les opcions de feina dels i les joves als equipaments juvenils i que es promoguin des de les xarxes socials dels PIJ anuncis i ofertes rotundament discriminatòries.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) som molt conscients dels grans obstacles que existeixen en l’actualitat per a l’emancipació de la gent jove de la nostra ciutat i del conjunt del país, i així ho hem fet constar a la recent campanya #BCNésbona… si la joventut sona! dirigida a recollir i unificar les propostes de l’associacionisme juvenil per a la ciutat que volem, influint en el procés d’elaboració del nou Pla Director de les Polítiques d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

L’atur juvenil galopant, que s’enfila a xifres superiors al 50% i que arriba a gairebé el 70% entre la població activa menor de 20 anys, pot ésser considerat una autèntica epidèmia social, que té profundes causes estructurals vinculades a la introducció durant dècades de la precarització, la temporalitat i la inestabilitat en el mercat laboral orientat a les persones joves, que la conjuntura actual de crisi sistèmica ha agreujat. Combinat amb els preus del metre quadrat a Barcelona, encara pels núvols tot i l’esclat de la bombolla immobiliària, explica per què la taxa d’emancipació juvenil actual és avui significativament més baixa que cinc anys enrere.

En aquest context, és indiscutible que des del sector públic cal desplegar totes les estratègies i abocar totes les energies disponibles per tal de connectar aquesta gran massa juvenil a l’atur amb l’escassa mobilitat laboral existent, per tal de facilitar al màxim la inserció laboral d’aquesta població. Entenem que aquest és l’objectiu central que es proposa la Xarxa de Punts d’Informació Juvenil (PIJ) de Barcelona amb el cicle de xerrades i tallers Vols treballar a l’hivern? que està tenint lloc durant els mesos d’octubre i novembre a diversos espais de la ciutat. Més enllà de saludar l’encomiable declaració d’intencions, amb la qual coincidim, volem tanmateix assenyalar que no compartim el fet que per a potenciar al màxim les opcions de feina dels i les joves participants s’acabi portant als equipaments juvenils representants de les Empreses de Treball Temporal (ETT) per fer recollida de currículums, o que es promoguin des de les xarxes socials dels PIJ anuncis i ofertes rotundament discriminatòries i ofensives com la d’un càsting no remunerat per a un anunci de l’empresa multinacional Coca-Cola en què, literalment, es demanava “gente guapa, moderna, cool y que marque tendencia”.

Assumint plenament que el combat contra l’atur juvenil és una prioritat i que la situació actual és desesperada, creiem que malgrat tot aquesta lluita no pot fer-se a qualsevol preu i passant per davant de les nocions mínimes sobre drets laborals. Els serveis públics i les xarxes d’informació juvenil no s’han de fer ressò d’aquest tipus de tendències generadores de més precarietat: la proliferació d’un mercat laboral basat en la temporalitat i gestionat per les ETT és part del problema i no de la solució, i convidar-les a participar en aquest tipus de cicles pot interpretar-se com un aval a l’ocupació inestable, fràgil i precaritzada que han contribuït activament a generalitzar entre les joves generacions treballadores. D’altra banda, plantejaments obertament discriminatoris com els de l’anunci de Coca-Cola poden repercutir molt negativament en la lluita contra els estereotips i el rebuig de la diferència, sovint habituals entre la població adolescent i jove.

Des del CJB som conscients que els equips de professionals dedicats a l’assessorament i orientació laboral afronten en aquesta època reptes de gran magnitud. No és el nostre ànim desmerèixer la feina i els nombrosos encerts que serveis com la Xarxa de PIJ realitzen diàriament en favor de la joventut barcelonina. Ben al contrari, pretenem aportar la nostra contribució per tal de caminar plegats cap a una societat en què el treball digne, la plena ocupació i l’empoderament juvenil no siguin tan sols una quimera llunyana.

Barcelona, 26 d’octubre de 2012

Descarregueu-vos el document.

Contingut relacionat