Notícies

Les pensions també són cosa dels i les joves

Categories: Món laboral

15 d'octubre de 2013

En els últims mesos hem sentit molt a parlar de la Reforma de les Pensions. El Consell de la Joventut de Barcelona a través de la campanya No claudiquis! no té la intenció d’explicar els aspectes tècnics d’aquesta reforma i quins canvis s’efectuaran. Sí que volem, però, posar de manifest la necessitat de tenir un sistema públic de pensions que asseguri una jubilació digna a les persones jubilades d’avui, i les que ho seran en un futur. Necessitat que sí que es veu qüestionada en aquesta reforma.

En primer lloc cal recordar que les pensions provenen de la Seguretat Social que disposa d’un fons independent dels pressupostos generals de l’Estat. Aquest fons s’alimenta de les cotitzacions que paguen els treballadors i treballadores del moment, és a dir, les persones que ara treballen paguen les pensions de les persones jubilades i així successivament al llarg de les diverses generacions. Així doncs, es dedueix que com més persones treballin, i en més bona qualitat, hi haurà més cotitzacions i més elevades.

En l’actualitat, la taxa d’atur de les persones joves (16 a 29 anys) de Catalunya es situa en el 39,4%, l‘atur de llarga durada ha arribat al seu màxim històric (19,3%) i el 41,8% de les persones joves que treballen tenen un contracte temporal (front el 13,6% de les persones adultes). Això vol dir que hi ha moltes persones que volen treballar i per tant cotitzar, però que el mercat laboral no els ofereix cap tipus d’oportunitat. Per tant, davant l’afirmació que un dels problemes de les pensions és que a curt termini hi haurà més pensionistes que persones treballadores i que per tant el sistema no és sostenible, cal dir que cal una vertadera reforma laboral que absorbeixi aquests milions de persones que volen treballar però que no tenen feina. Alhora, cal garantir que els contractes assegurin els drets de les persones treballadores i això passa per tenir un salari digne que permeti cotitzar en funció de les hores i tipus de treball que es desenvolupi.

Així, entenem que el sistema de pensions depèn de quants diners es recapten, per tant és una qüestió d’ingressos i no de retallades. Una possible solució és l’esmentada anteriorment: treball digne per viure i cotitzar. Una altra és fiscalitat més justa i fer augmentar la natalitat. La primera significa aplicar el principi dels impostos progressius “fer pagar més a qui més té”, el qual és la base de tota redistribució de la riquesa. Pel que fa a la natalitat, caldria que s’impulsessin polítiques públiques de conciliació familiar per tal que les dones en edat de tenir criatures les poguessin tenir sense renunciar a oportunitats laborals o a tenir una vida menys digna. Als països nòrdics, les polítiques de l’anomenat quart pilar de l’Estat del Benestar, estan plenament desenvolupades fet que explica que tinguin taxes de fertilitat tan elevades com Islàndia que es situa al 2,02 mentre l’Estat Espanyol es troba al 1,36 segons dades d’Eurostat del 2011. La taxa de fecunditat o fertilitat indica el terme mitjà de fills i filles que una dona tindria si visqués fins la fi de la seva edat reproductiva (entre els 15 i 49 anys aproximadament) i tingués fills d’acord a la taxa de fertilitat per a cada grup d’edat; és a dir, indica la mitjana d’infants per dona. Una taxa de fecunditat de dos infants és considerada, teòricament, com a taxa de reemplaçament poblacional.

Però l’aspecte que realment volem destacar és que és del tot irresponsable instigar a un conflicte intergeneracional: les retallades als i les pensionistes actuals no garanteixen res als i a les joves d’avui. Reduir les pensions de les persones grans que formen part de la nostra societat, només fa que aquestes s’empobreixin, però en cap cas ofereix a la joventut més opcions laborals, més cotitzacions o més contractes dignes.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona, pensem que el manteniment del sistema de pensions depèn del conjunt de tota la societat, i l’objectiu d’aquesta ha de ser que totes les persones que en formen part visquin dignament. En el cas de les pensions passa per entendre que les persones treballadores, joves i adultes, han de cotitzar per poder pagar les pensions a la gent gran, persones que també van treballar per assegurar un envelliment digne als que els precedien, i també passa per entendre i reclamar que per assegurar-nos aquesta pensió digna, cal que tinguem, per a nosaltres i a les generacions futures, treball digne i de qualitat.

23 Comments

gamefly free trial

Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest
thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about
worries that they plainly do not know about. You managed to hit the
nail upon the top as well as defined out the whole thing without
having side effect , people can take a signal.
Will likely be back to get more. Thanks

Doretha Schaalma

of course like your web-site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

g

whoah this blog is excellent i like reading your articles.

Stay up the good work! You realize, lots of people are looking around for this information, you could aid them greatly.

minecraft download pc

You’re so awesome! I do not believe I’ve read through anything like this before.

So great to find another person with a few original thoughts on this
topic. Really.. thank you for starting this up.

This site is something that’s needed on the web, someone with some originality!

download minecraft for free

Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes
and actual effort to create a top notch article… but what
can I say… I put things off a lot and never seem to get anything done.

ps4 best games ever made 2019

fantastic post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of
this sector do not realize this. You should continue your writing.

I am sure, you have a great readers’ base already!

quest bars

My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I
should check things out. I like what I see so now i’m following you.
Look forward to looking at your web page again.

tinyurl.com

Very good site you have here but I was curious
if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here?
I’d really like to be a part of community where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest.
If you have any suggestions, please let me know. Thank you!

quest bars cheap

Your style is very unique in comparison to other folks I’ve read stuff from.
Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark
this blog.

tinyurl.com

If some one desires to be updated with newest technologies then he
must be visit this site and be up to date every day.

quest bars cheap

Thank you for the auspicious writeup. It in fact
was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you!
By the way, how could we communicate?

how to get help in windows 10

I am extremely inspired with your writing abilities as neatly
as with the layout in your weblog. Is this a paid topic or did you modify it yourself?
Either way stay up the excellent high quality writing,
it’s rare to look a nice blog like this one these days..

how to get help in windows 10

Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed
reading it, you’re a great author.I will be sure to bookmark your blog and may
come back at some point. I want to encourage that you continue your great work,
have a nice day!

natalielise

Great information. Lucky me I recently found your website by
chance (stumbleupon). I’ve saved it for later!
natalielise plenty of fish

plenty of fish dating site

I would like to thank you for the efforts you have put in penning this blog.
I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you in the future as well.
In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Contingut relacionat