Notícies

Què passa amb les beques Erasmus?

Categories: Formació

14 de novembre de 2013

En les últimes setmanes hem sentit molt a parlar de les beques Erasmus. A finals d’octubre, el BOE publicava una Ordre en que s’establia que “l’estudiantat que vulgui beneficiar-se de l’aportació complementària que ofereix el Govern de l’Estat pel curs 2013-2014, haurà de comptar amb una beca general el curs passat (2012-2013)”. Aquesta mesura va ser aprovada per Decret sense discussió parlamentària ni anunci per part del Ministeri d’Educació, i va ser un estudiant Erasmus qui va donar la veu d’alarma. Gràcies a la ràpida mobilització de l’estudiantat Erasmus, que veia com deixarien d’ingressar una ajuda amb la qual comptaven quan van prendre la decisió de participar en aquest Programa, i també per la forta oposició demostrada per la opinió pública, el Ministre Wert es va fer enrere. El Decret es manté però s’evita aplicar-lo amb retroactivitat aprovant una nova partida pressupostària destinada a aquest estudiantat que ja es troba d’Erasmus.

Uns dies després, a principis d’aquesta setmana, el Ministeri d’Educació anunciava que les beques Erasmus per estudiants de l’Estat Espanyol es reduirien a la meitat (de 40.000 passarien a 20.000) ja que la Comissió Europea retallava la partida pressupostària i atorgaria les beques en funció del nombre d’habitants de cada país membre i no en funció del nombre d’estudiants universitaris i universitàries. Ahir, el portaveu d’Educació de la Comissió negava rotundament aquesta afirmació del Ministeri. Va explicar que el pressupost per l’Estat Espanyol no es redueix sinó que augmenta: puja un 4,7% l’any que ve i un 60% per l’any 2020. De fet, és el Govern Central qui ha retallat les beques Erasmus en un 70% des de que governa: de 62,7 milions d’euros anuals a menys de 16 milions.

Aquesta nova retallada en les beques Erasmus, s’afegeix a l‘enduriment en l’accés a beques i d’atorgar-ne menys que va tenir lloc fa uns mesos, tot i que sí s’han impulsat les anomenades beques d’excel·lència les quals disposen d’una elevada quantitat monetària però només per a unes poques persones.

La disminució de beques i l’enduriment per accedir-hi, contrasta amb la pujada de taxes que es viuen en més o menys intensitat en tot el territori de l’Estat Espanyol. En el cas català, ens trobem que el Govern va augmentar fins un 66% les taxes universitàries, va establir una taxa a la Formació Professional de 360€, i ara ha anunciat que les matrícules a les Escoles Oficials d’Idiomes costaran un 55% més el curs que ve (aquesta pujada suposarà que el cura que ara costa 175€ en costi 275€ i hi haurà una penalització pels que repeteixin).

El Consell de la Joventut de Barcelona exigim la derogació d’aquest Reial Decret, així com la derogació de l’augment de taxes. Les beques són una eina bàsica que asseguren la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació ja que permeten estudiar a aquelles persones que no gaudeixen de prou recursos econòmics per a fer-ho. En el cas de la beca Erasmus, a part de ser un clar element redistributiu, aquesta suposa la oportunitat de viure una experiència acadèmica i vital en un altre país d’Europa, experiència que contribueix a crear la consciència d’una ciutadania europea, lliure i democràtica.

Contingut relacionat