Notícies

Primers resultats del Pla de Xoc contra l’atur juvenil

Categories: Món laboral Notícies

24 de febrer de 2015

paro-juvenilEl Pla de Xoc contra l’atur juvenil és un projecte engegat al 2013 per l’Ajuntament de Barcelona que preveu un conjunt de mesures d’estímul al foment de l’ocupació i l’emprenedoria. Aquest nou paquet de mesures té per objectiu reduir el fracàs escolar, el foment de l’ocupació, l’emprenedoria i la inserció laboral i s’articulen a través dels Programes i Serveis de Barcelona Activa.
El regidor d’Adolescència i Joventut Raimond Blasi presentava a finals del mes de gener els primers resultats del Pla de Xoc. Segons la regidoria un aspecte positiu a destacar és l’alta participació de joves menors de 30 anys, participació que , per l’altra banda, es esperada si tenim en compte que la taxa d’atur de les joves entre 20 i 24 anys és del 42,6% i del 61,4% en el cas de les joves entre 16 i 19 anys. Durant l’any 2014 es van atendre a un total de 10.761 joves, 6.000 dels quals a través de Barcelona Activa.
En concret, pel que fa al programa d’estímul al foment de l’ocupació i l’emprenedoria es va atendre a un total de 3.320 joves i es va realitzar un acompanyament de 551 joves emprenedores. Per a poder sintetitzar el treball que s’ha realitzat al Pla de Xoc contra l’atur juvenil podríem agrupar les mesures a través de tres vies: Per una banda, els programes d’ajuts empresarials per a incentivar l’ocupació, per l’altre banda, els programes d’assessorament i seguiment de l’emprenedoria a través dels Punts d’Informació Juvenil i, per últim, els acords amb universitats i escoles de la formació professional. (podeu trobar els programes desglossats clicant aqui)

Tot i que sembla que són bones notícies per al jovent de la ciutat des del Consell de la Joventut de Barcelona considerem que, tot i l’interès que hem mostrat en tot moment i de participar de la Taula de seguiment del Pla de Xoc, ens ha estat difícil fer un seguiment de com s’estava implementant per la manca d’informació i transparència sobre com s’estava fent . Tal i com vam dir a l’Informe sobre l’Estat de la Joventut 2014 “disposem de poques evidències quantificables que permetin parlar d’un gir en la tendència o d’un efecte pal·liatiu de la profunda bretxa d’exclusió social que impacta molt directament en la gent jove […] es denota una certa manca de seguiment i de retorn pel que fa a moltes de les accions previstes i impulsades per la Regidoria”.

Informe sobre l’Estat de la Joventut 2014

Contingut relacionat