Notícies

Catalunya opta per que siguin les universitats les que carreguin amb les beques

Categories: Benvinguda Formació

13 de juliol de 2015

_desigualdadsocial_3f51673fSegons l’informe La Universidad Española en cifras (2013-2014), Catalunya és la comunitat amb el preu més alt per crèdit universitari, és a dir, on el cost que s’ha de pagar per estudiar una carrera universitària és més alt de l’Estat. Cada crèdit, expliquen des del diarieducació.cat, costa 33,5 euros de mitjana mentre que el promig de l’Estat és de 18,6 euros. Catalunya sempre ha tingut el preu més alt per estudiar una carrera el qual ha incrementat des de la pujada de taxes universitàries del 2012.
A la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) de la setmana passada, es va discutir precisament la problemàtica que ha comportat aquesta pujada dels preus de les universitats, sobretot en el cas català. Si bé fins fa uns anys era l’administració pública la que cobria les beques que es proporcionaven als i les estudiants que no podien pagar els seus estudis ara són les universitats les que, en molts casos, cobreixen aquests costos. Per aquest motiu entre l’any 2013 i el 2014 les universitats catalanes van destinar 33,5 milions d’euros per cobrir la diferència entre la disminució de la taxa que oferia la Generalitat i el preu real de la taxa universitària.

  • Com s’ha arribat a aquesta situació?

S’ha arribat a aquesta situació perquè en els últims anys tant des del govern central com des de la Generalitat s’estan impulsant mesures per tal de retallar despeses. Des de la Generalitat de Catalunya es va impulsar el programa de Beques Equitat que, en comptes d’aportar recursos directament des de l’administració autonòmica, aplicava descomptes als i les estudiants segons el seu nivell de renda familiar. Aquest programa aplicava descomptes a l’estudiantat però no compensava a les universitats la diferència. Per l’altra banda, al 2012 un decret del ministre Wert va establir que l’estat només cobriria les beques fins al 15% del cost dels estudis i que si les Comunitats Autònomes decidien pujar els preus, elles haurien d’assumir la diferència. Aquell mateix any a Catalunya es va produir una pujada del preu de les taxes universitàries catalanes.

Davant les retallades de les administracions públiques són les universitats les que es veuen obligades a cobrir una diferència que cada vegada es fa més gran. Segons les dades de tot l’estat espanyol els preus dels estudis superiors augmenten, especialment a Catalunya, el nombre de persones que demanen una beca ha augmentat un 5,4% durant el 2014 per les dificultats econòmiques que pateix un gran nombre de famílies, i per tant les persones becades reben un 10% menys de beca que al 2012.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona entenem la Universitat com un espai que va més enllà de la transmissió i l’aprenentatge de coneixements i que és protagonista del creixement de les persones joves. El pas per la Universitat és un procés que dota d’eines i recursos als i les joves i que facilita el seu desenvolupament per tal que esdevinguin ciutadans i ciutadanes crítiques i constructives. La pujada de preus de l’educació acompanyada de la disminució de les beques i els ajuts impossibilita la igualtat d’oportunitat en l’accés a l’educació construint una societat polaritzada en funció del poder adquisitiu. Per tots aquest motius, des del CJB demanem una vegada més la baixada dels preus dels estudis universitaris així com la concessió de beques als i les persones joves.

Contingut relacionat