#4 Jove, tens dret a: estar sindicat o sindicada sense que et comporti un perjudici

hi-tens-dret-4

EXPLICACIÓ

El Conveni núm. 98 de la Organització Internacional del Treball (OIT) contempla la protecció contra la discriminació per afiliació i participació sindical. A banda, a l’Estat Espanyol, el marc normatiu que regula la llibertat sindical és la Llei Orgànica 11/1985. En cap cas estar afiliat a un sindicat i organitzar-te dins l’empresa pot comportar-te un càstig per part seva. El sindicalisme és un dret fonamental reconegut a la Constitució, però sovint hi ha algunes empreses que prenen represàlies contra les persones que participen d’aquestes iniciatives. S’entén que hi ha una discriminació per afiliació sindical quan es produeix una rebaixa de les condicions laborals, una vulneració dels drets de les persones treballadores, assetjament laboral i/o amenaces d’ençà que s’ha iniciat l’activitat sindical. Està prohibit acomiadar a una persona per la seva activitat sindical o rebaixar-li el salari segons les hores que dedica a qüestions sindicals.

Si estàs interessat o interessada a afiliar-te a un sindicat el més recomanable és conèixer les diferents organitzacions existents i apropar-te a elles per poder rebre la informació que necessitis.

Si tens qualsevol dubte sobre temes laborals tens a la teva disposició l’Assessoria Laboral que s’ofereix als diferents Punts d’Informació Juvenil de Barcelona. A més, si estàs buscant feina i necessites ajuda, també podeu accedir al servei de coaching laboral, on t’acompanyaran durant tot el procés de cerca de feina!