Guia Sexeja’t!

Sexeja’t és una guia sobre sexualitats diverses i plaents. Fa pedagogia sobre la diversitat de cossos i formes de viure la sexualitat defugint dels plantejaments coit centristes i heteronormatius. Pretén ser una porta d’entrada a entendre la sexualitat des de les diversitats i l’apropiació del mateix plaer. La sexualitat és una dimensió de les persones que engloba aspectes com: la identitat, l’orientació afectivosexual, el sexe, el plaer, el gènere, les relacions interpersonals, les creences, les pràctiques, els desitjos, les fantasies… Ens acompanya sempre, des del naixement fins a la mort, però no sempre de la mateixa manera.

Les autores de la guia són Mandràgores, una entitat amb la voluntat de contribuir en l’educació sexual i afectiva d’adolescents, joves i dones, des d’una perspectiva feminista. Duen a terme aquesta tasca a través de tallers participatius i vivencials que facilitin una revisió crítica de la sexualitat. La guia està il·lustrada per la Kerrature.

Objectius del projecte: 

  • Potenciar la promoció de la salut entre la gent jove, per tal d’aconseguir que aquesta tingui uns estils de vida i unes conductes saludables.
  • Oferir informació i recursos sobre sexualitat des d’una perspectiva feminista i inclusiva amb la diversitat. 
  • Aproximar les joventuts i donar visibilitat a projectes als quals poder acudir amb relació a aquestes temàtiques.

Imatge extreta de la Guia

La guia introdueix, en un primer bloc, 4 grans preguntes que responen a idees i conceptes importants a plantejar-se i conèixer quan s’aborda el tema de la sexualitat. Precisament, què és la sexualitat? Què és l’orientació afectivosexual? Què és la presumpció d’heterosexualitat? Què són els cànons de bellesa?

Sota els títols ‘Follar és posar el plaer al centre’, ‘Pràctiques sexuals: què ens ve de gust?’, ‘Mite o realitat?’ i ‘La masturbació: un món de plaer’, la guia aborda tabús sexuals sota una mirada diferent, trencant prejudicis i posant el plaer responsable al centre. I intercala els continguts amb exercicis individuals per a reflexionar sobre la sexualitat d’un/a mateix/a.

El tancament de la publicació està dedicat a l’autoconeixement del cos, que com diu la mateixa guia “és una eina importantíssima per a poder millorar la relació amb nosaltres mateixes i amb els altres. I conèixer els nostres genitals ens pot fer més autònomes a l’hora de gaudir de la nostra sexualitat, en solitari o compartida”.

Finalment, hi ha un petit recull de recursos relacionats amb la temàtica. 

Altres projectes destacats
Feminismes i LGTBI+
Setmana de la Dissidència Afectivosexual i de Gènere
La Setmana de la Dissidència Afectivosexual i de Gènere és una setmana de pro ...
Participació
Premis Barna Jove
 Els Premis Barna Jove són els premis als projectes innovadors de l’associac ...
Salut
Jornada de Politització de Malestars
Les jornades s’organitzen per plantejar la necessitat de posar en comú difere ...

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.