10 reflexions per a un voluntariat responsable i transformador

En aliança amb Lafede.cat i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, publiquem un document que recull 10 criteris de responsabilitat que haurien de tenir en compte les entitats perquè un voluntariat sigui un procés educatiu i transformador. El recull és fruit d’un procés de treball intern fet a la tardor de 2021 amb el grup de voluntariat internacional de la federació i les entitats dels Consells.

Què és un voluntariat responsable i transformador?

Per tal de treballar sobre quins són els criteris per tal de considerar que un voluntariat és responsable i transformador vam realitzar tres sessions de treball durant els mesos de setembre i octubre en el marc de la campanya de Justícia global per a joves “Capgirem el món”. En aquesta campanya van participar les entitats del Grup de voluntariat de Lafede.cat i les del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona.

També a la jornada Capgirem a la Model del 10 de desembre de 2021 es va aprofundir en la temàtica a través de la taula rodona “Aniria Greta de voluntària? Debat sobre emergència climàtica i voluntariat internacional”, en què activistes i expertes van reflexionar sobre la petjada ecològica del voluntariat internacional i sobre si es pot fer un voluntariat responsable i transformador tenint en compte la lluita contra l’emergència climàtica.

Fruit d’aquest procés participatiu i de debat, hem publicat el document “10 reflexions per a un voluntariat internacional, responsable i transformador“, que recull de manera molt visual els 10 indicadors que fan que un projecte de voluntariat internacional pugui basar-se en els valors i principis de la justícia global, l’aprenentatge i la transformació personal i social

Altres publicacions relacionades
Justícia global
Durant el 2021, cent joves activistes i de l’acadèmia han consensuat reptes locals i globals d’urgència i diverses propostes de solució (a l’Àgora de 100).
Justícia global
En aquest document es recullen les 16 demandes resultants del II Fòrum Internacional Youth Act!  Aquestes demandes han estat elaborades per les joves activistes participants. 
Justícia global
Un dels objectius prioritaris és repensar la cooperació tradicional i fomentar un voluntariat internacional transformador i responsable.
Justícia global
L’Àgora de 100 és un espai de reflexió i diàleg dirigit a aportar idees, reivindicacions i propostes al debat públic des de les persones joves.

Gran de Gràcia, 190 2a planta
08012 Barcelona
Tel. 932 37 22 85
cjb@cjb.cat

El CJB publica periòdicament recursos i guies pràctiques de temàtiques interessants per a les entitats. Les trobareu classificades per àmbits de treball.

Vols estar informat de les nostres notícies i posicionaments a través del bulletí?

Actualment el Consell de la Joventut de Barcelona està format per un total de 82 entitats membres, adherides o observadores.

Som la plataforma d’associacions i col·lectius que representem la joventut organitzada de Barcelona, treballem en xarxa per promoure l’associacionisme, generem discurs sobre les problemàtiques i inquietuds de les persones joves i contribuïm a aportar propostes i construir alternatives.