Notícies

Al moviment juvenil, cada dia és 8 de març

Categories: General Notícies Posicionaments

08/03/2016

El 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, ens recorda a totes que encara no hem aconseguit la igualtat real. Ens empeny a continuar lluitant pels nostres drets i a construir una alternativa que ens alliberi a totes de la discriminació que patim per ser dones. Un dia com avui ens ajuda a obrir els ulls i ens obliga a reflexionar sobre quina és la situació actual de les dones. Estan les dones alliberades del seu rol familiar i domèstic atorgat històricament per la societat? Encara hi ha una clara divisió entre el treball productiu i el reproductiu que deriven en determinades conseqüències per a la situació laboral de les dones?

Només cal fer un cop d’ull a les dades del 2014 per constatar que encara ens queda molt per assolir la igualtat real entre sexes: a Catalunya les dones cobren per hora un 20% menys de mitjana que els homes i tenen taxes d’ocupació i d’activitat uns 10 punts inferior a l’home. No accedeixen a millorar la seva categoria laboral perquè no aconsegueixen el plus d’antiguitat i 1 de cada 4 dones a Catalunya treballa a temps parcial. Si tenim en compte que treballar a temps parcial comporta un sou menor i que els sectors tradicionalment feminitzats són els que pitjor sous tenen, les dones es troben en una situació laboral que impedeix el seu ple desenvolupament professional i personal.

La igualtat laboral no passa només per la igualtat salarial, la discriminació de gènere està present des del moment en que la dona entra en contacte amb la societat i acabarà determinant què estudiar i en quin sector treballarà, com serà el seu contracte laboral i el seu sou, com desenvoluparà les seves relacions socioafectives per a poder conciliar-ho amb les seves aspiracions laborals i fins a quin punt aquesta dona abandonarà un aspecte de la seva vida per a poder tenir un lloc a la societat. Per tots aquests motius és necessari fer efectives les mesures per promoure la igualtat laboral i les polítiques d’igualtat transversals que vetllin per la igualtat d’oportunitats en l’etapa formativa de les persones, en les seves relacions laborals i en les seves relacions personals a la llar.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona i les entitats juvenils que el conformen, reforcem el nostre compromís amb la lluita per la igualtat de gènere i la nostra ferma voluntat de continuar treballant juntes per enderrocar el sistema heteropatriarcal que ens oprimeix i que ens limita en les seves relacions tant personals com professionals.

Jove, tingues present que la nostra societat encara no és igualitària i que no hem superat la discriminació que patim per ser dones en la nostra vida personal i laboral, sigues conscient de la càrrega social i sexual que encara comporta tenir el teu cos, no deixis de lluitar pels drets que tens com a persona, mobilitza’t i reivindica un món veritablement just i igualitari per a tu, per les teves companyes i per les futures generacions.

Contingut relacionat