Notícies

Informe “Deficiències i Inequitat en els Serveis de Salut Sexual i Reproductiva a Espanya”

Categories: General Notícies Recursos

22/11/2016

El passat 3 de novembre es va presentar l’informe “Deficiències i Inequitat en els serveis de salut sexual i reproductiva a Espanya”, elaborat per Metges del Món amb el suport de 12 organitzacions d’àmbit de treball nacional i internacional.

L’informe destaca que les retmdm-infografia-datos-y-cifras-1p-300x212allades en l’atenció sanitària a nivell estatal i autonòmic afecten de manera particular a la vida de les dones quan han de rebre atenció mèdica. Existeix així una gran diferència entre els serveis que presten les comunitats autònomes i que produeix inequitat territorial en l’atenció sanitària de la salut sexual i reproductiva. Per altra banda, la desigual relació de poder entre homes i dones, i les diferents formes de violència contra les dones, repercuteixen negativament en la salut física, mental, emocional i social.

“És necessari un enfocament de gènere en l’àmbit de la salut perquè les que sofreixen en gran manera les retallades sanitàries són les dones que troben barreres per aconseguir mètodes anticonceptius, són les que pateixen més discriminació a l’hora d’accedir a tractaments de reproducció assistida o les que han de recórrer quilòmetres per accedir a un servei d’avortament legal perquè en la seva comunitat autònoma no duen a terme aquest servei sanitari”, assenyala Beatriz Sagrado, de Metges del Món.

mdm-infografia-datos-y-cifras-2p-300x212

L’informe demostra que l’exclusió del sistema sanitari de les dones immigrants en situació administrativa irregular suposa una discriminació que les col·loca en una situació d’extrema vulnerabilitat perquè no se’ls permet accedir a interrupcions voluntàries de l’embaràs dins del sistema nacional de salut ni a mesures de planificació familiar.

Aquest informe ha estat elaborat per Metges del Món amb el suport de: Alianza por la Solidaridad, Asociación de Investigación y Especialización sobre Temas Iberoamericanos (AIETI), Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCIB), Creación Positiva, Federación de Planificación Familiar Estatal (FPFE), Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales (FELGTB), Forum de Política Feminista, Fundación para la Convivencia Aspacia, Haurralde Fundazioa, Plataforma CEDAW Sombra, Red de Mujeres de América Latina y del Caribe en España (Red Latinas), Women’s Link Worldwide.

Contingut relacionat