Notícies

Jornada “Economia feminista: acció institucional i lluites socials”

Categories: General Notícies

30/03/2017

unnamedJornada per abordar l’economia feminista des de les vessants de l’acció institucional i de les lluites socials.

L’economia feminista ens traça un camí per aconseguir posar la vida al centre de la construcció de ciutats més justes i equitatives. Els governs locals dissenyen i implementen polítiques econòmiques –com les pressupostàries o les fiscals– i tenen, per tant, una situació de privilegi des d’on redistribuir la riquesa, treballar contra les desigualtats i incorporar les necessitats específiques de les dones.

Tot i la manca de competències directes en el mercat de treball, l’actuació amb perspectiva de gènere des dels ajuntaments presenta un ventall de polítiques que poden incidir en la lluita contra la precarietat laboral de les dones. L’economia feminista també ha mostrat que més enllà de les ocupacions remunerades, hi ha un treball de cures, que no ha estat visibilitzat, ni és compartit, ni valorat i que majoritàriament ha estat i continua sent fet per les dones. Per tant, és fonamental que els ajuntaments participin en la necessària democratització i corresponsabilitat de les cures a la nostra societat.

L’Ajuntament de Barcelona, amb aquesta jornada, pretén abordar els reptes actuals dels governs locals en la lluita contra les desigualtats de gènere, promovent la reflexió i les polítiques econòmiques amb perspectiva de gènere. Per això es comptarà amb ponents d’altres administracions locals que exposaran pràctiques dutes a terme en diversos municipis de l’Estat i d’altres països, i es donarà a conèixer l’actuació de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta matèria emmarcada en el Pla per la Justícia de Gènere 2016-2020.

També cal que la producció d’aquestes polítiques es faci en cooperació amb els moviments socials i, en concret, amb els grups de dones i feministes. I per això, es creu fonamental donar veu a les seves vindicacions i mostrar tot el treball en matèria d’economia feminista que fa temps que desenvolupen des de diferents espais. A la trobada hi participaran persones del món acadèmic, de l’Administració pública i referents de moviments i lluites socials, així com representants de l’Ajuntament de Barcelona. S’abordarà, de manera col·lectiva, camps clau de l’economia local: pressupostos, política fiscal, mercat laboral i els treballs de cures. El context des d’on es tractaran aquestes polítiques és el marc de la crisi i els seus impactes en la vida de les dones.

Lloc: MACBA (Auditori Meyer). Plaça dels Àngels, 1.
Més informació i seguiment de la jornada online a través del seu web.

Contingut relacionat