Notícies

Si no em beneficia a mi, passo

Categories: Amb mala lletra!

20/06/2016

Això no surt a l’examen, oi? –va preguntar ella, una noia adolescent de cabells llargs, rossos i llisos.

– Crec que no – li va respondre ell, un noi adolescent de cabells llargs, foscos i arrissats.

– Bah, aleshores suda.

13:45h. Fi de la classe d’Educació Física. “Estem molt cansats!”, deien. Tenien les hormones descontrolades, cridaven, es tocaven. Vam arribar nosaltres; ens veien molt joves per ser professors. Era l’última sessió del Visc, Convisc, Participo!, el projecte sobre participació juvenil que impulsa el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB). Participació. Juvenil. A mi no se m’acut una joventut sense participació (en qualsevol àmbit), però es veu que són necessaris aquest tipus de projecte perquè vivim en una societat que no promou ni el compromís, ni la responsabilitat, ni amb l’entorn ni amb els altres. Estem per altres coses.

– Començant pel més proper. Què milloraríeu del vostre institut? – els vam preguntar.

Una pregunta tan senzilla i mai ningú els l’havia fet abans. Un horari estrany, deien: moltes hores seguides, pocs descansos i dues tardes ocupades. Preferien fer jornada intensiva de sis hores de classe i dos descansos de mitja hora. (Quins records de quan era estudiant d’ESO d’una concertada i envejava les meves amigues de la pública perquè tenien alguna tarda lliure). No semblava complicat: amb una mica de compromís i la pertinent mobilització a l’institut, es podia fer arribar una demanda així al Consell Escolar.

Sense saber ben bé com, van començar a organitzar-se, alguns amb més motivació que altres.

Al cap d’una estona, un alumne va aixecar-se de la cadira, fastiguejat.

– Jo passo. Ens quedes només uns dies per acabar el curs i l’any que ve acabem l’ESO. Jo me les piraré i aquest canvi no em beneficiarà –va remugar.

Clamor popular.

– Tu creus que sempre s’ha viscut com vius ara? –li vaig replicar-. Creus que tota la vida, a la teva edat, s’ha pogut estudiar?

Els xocava que una persona jove se’ls dirigís així. suposo que era natural. I tornant sobre les meves paraules me n’adono que fins i tot era injust el to que vaig utilitzar: jo els parlava des de l’experiència, des dels vint-i-pico, des d’una posició molt diferent de la que tenia quan era  aquella estudiant d’ESO de la concertada.

– Us fan reflexionar, aquí? – els vaig preguntar, pensant per dins meu “no vull semblar el puto Merlí; per favor, no vull semblar el puto Merlí…”.

Silenci.

Sabien les respostes; podien parlar. Però, com passa amb tantes coses –i no es pas responsabilitat seva-, si no és matèria d’examen, no és matèria de reflexió. Extrapolat a la societat: si no beneficia, no interessa; si no és productiu, no té valor.

Un grupet de noies va quedar-se en silenci. Una d’elles parlava d’Arran una estona abans; la del costat, duia una dessuadora lila amb la frase d’Angela Davis de “ser mujer ya es una desventaja en esta sociedad siempre machista (…)”. Em va donar el peu perfecte per fer-los una última pregunta:

– Creieu, noies, que les dones sempre hem pogut votar?

Van guardar silenci.

Tots sovint, ho fem tots i totes.

Martin Niemöller, símbol de la resistència antinazi, parla del fet de guardar silenci al seu conegut poema Quan els nazis vingueren. I de la persecució de comunistes, socialdemòcrates, sindicalistes, jueus. I acabava dient: “Quan van venir a buscar-me / no hi havia ningú més que pogués protestar”.

Si d’alguna cosa va aquest projecte és de fer veure als adolescents i joves estudiants que han de poder parlar, moure’s, criticar i, sobretot, proposar, a petita o gran escala. I no només quan una lluita concreta els beneficiï de prop. Són part d’aquesta societat malgrat ser menors d’edat; malgrat que no puguin votar el pròxim 26 de juny, o malgrat que poguessin però no volguessin fer-ho. (Jo puc i, creieu-me, a vegades dubto si fer-ho o no). Els esplais, caus, casals de joves o, en definitiva, qualsevol associació juvenil són espais on adolescents i joves poden adquirir aquesta imatge de sí mateixes. Potser no són la panacea, com tampoc ho és el Visc, Convisc i Participo, però en ells hi aprenen coses que, veient el què, a molts instituts ni es plantegen.

– Sou capaços i capaces de canviar el que us proposeu, de defensar allò en el què creieu –els vam dir, tancant la sessió-. Però algú us ho ha de dir. Algú us ha de dir que sou molt més que estudiants, molt més que examinands. I us ho heu de creure.

Aquella mateixa nit vaig anar al cinema. Sufragistes. 1913. Algunes van lluitar per nosaltres.

Helena Roura

Article publicar a la revista Som Esplai

4.718 Comments

John Deere Diagnostic and Test Manuals

I would like to express my thanks to this writer for rescuing me from this particular setting. As a result of surfing around through the internet and finding advice that were not beneficial, I was thinking my life was over. Existing without the approaches to the problems you have solved by way of your review is a critical case, as well as the ones which might have in a negative way affected my career if I hadn’t come across your blog post. Your own knowledge and kindness in dealing with every item was useful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a stuff like this. I’m able to at this moment look forward to my future. Thanks a lot so much for this expert and effective help. I will not think twice to refer the website to anyone who needs and wants guidance about this subject.

improvements

hello!,I really like your writing very much! proportion we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I require an expert on this house to unravel my problem. Maybe that is you! Looking ahead to look you.

Howardcoups

[url=http://bbs.qintong.cc/home.php?mod=space&uid=1167211]paydayloanscompanies[/url]

ThomasErype

[url=http://usanechki.ucoz.ru/index/8-13441]torssexdvd.com[/url]

Howardcoups

[url=http://bbs.fzuky.com/space-uid-1285850.html]3monthpaydayloans.us.com[/url]

Howardcoups

[url=http://guard-heat.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=69702]barbiecashregister[/url]

ThomasErype

[url=http://school22-tmn.ru/user/genounvasu1973/]3monthpaydayloans.us.com[/url]

Howardcoups

[url=http://escada.hol.es/user/promerdishart1974/]paydayloansdirectlender.us.com[/url]

ThomasErype

[url=http://transinfo.tom.ru/user/trafirachdhous1979/]barbiecashregister.com[/url]

Howardcoups

[url=http://fexburti.ge/index.php?subaction=userinfo&user=leikacasa1987]torssexdvd[/url]

ThomasErype

[url=http://banki63.ru/forum/index.php?showuser=2192876]paydayloansdirectlender.us.com[/url]

Howardcoups

[url=http://forum.syntone.ru/index.php?s=38d8df36c6466520a80facf73fc71928&showuser=112372]barbiecashregister.com[/url]

ThomasErype

[url=http://escada.hol.es/user/compaddrenmau1977/]sex-pictures-post.com[/url]

Howardcoups

[url=http://photopolygon.com/user/1403738]3monthpaydayloans.us.com[/url]

ThomasErype

[url=http://www.xn--80aidrd5bg.xn--p1ai/index/8-23055]sex-pictures-post[/url]

Fashion & Shopping

hello!,I like your writing very a lot! proportion we keep in touch extra about your article on AOL? I need an expert on this house to solve my problem. May be that is you! Having a look ahead to peer you.

Arlene Dodson

In the awesome pattern of things you’ll get an A for hard work. Exactly where you actually lost me personally ended up being in your details. You know, people say, the devil is in the details… And it could not be more correct at this point. Having said that, allow me tell you what exactly did give good results. Your writing is extremely convincing and that is possibly why I am taking the effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, whilst I can notice the leaps in reasoning you come up with, I am not really certain of how you seem to unite your points which in turn produce your conclusion. For the moment I shall subscribe to your position however wish in the foreseeable future you actually link your dots much better.